Struška dolina, september 2010. Foto: BoBo
Struška dolina, september 2010. Foto: BoBo

Ta zmore simulirati obnašanje rek stokrat hitreje, kot se to dejansko zgodi v naravi. Tehnologija, ki lahko simulira na tisoče pritokov obenem, bi tako lahko omogočila napovedovanje poplav kar nekaj dni, preden se zgodijo, kar bi pomenilo več časa za preprečevanje nesreč in pripravo na poplave, so sporočili iz slovenske podružnice IBM-a.

Poplave so najpogostejši povzročitelj naravnih nesreč v ZDA in drugod po svetu, a tradicionalne metode za njihovo napovedovanje so se osredotočale le na največje pritoke največjih rek, pri tem pa spregledale obsežna pritočna omrežja, kjer se te dejansko začnejo in kjer bliskovite poplave med obsežnim deževjem ogrožajo življenja in imetje ljudi.

Nova tehnologija družbe IBM za napovedovanje poplav lahko simulira nekaj deset tisoč pritokov naenkrat, mogoče pa bi jo bilo še nadgraditi tako, da bi lahko napovedovala obnašanje na milijone rek oziroma pritokov obenem.

Z združevanjem programske opreme za napredno analitiko in naprednih vremenskih modelov, kot je IBM Deep Thunder, lahko lokalna uprava in reševalne ekipe pripravijo načrte ob nevarnosti ter določijo kraje, kjer bo reka poplavila.

Preizkus sistema trenutno izvajajo na reki Guadalupe v Teksasu. Ekipa raziskovalcev model preverja na celotni reki v dolžini 370 kilometrov ter vseh njenih pritokih v skupni dolžini 14.400 kilometrov. Sistem trenutno v eni uri napove obnašanje reke v naslednjih 100 urah.