Po mnenju glasnika digitalnih tehnologij Aleša Špetiča zagonska podjetja pomembno vplivajo na slovensko  gospodarstvo, saj so 100-odstotni izvozniki digitalnih storitev. Morali bi jim omogočiti, da lažje delajo pri nas, in še več, da bi tudi tuja zagonska podjetja želela priti k nam, pravi. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju glasnika digitalnih tehnologij Aleša Špetiča zagonska podjetja pomembno vplivajo na slovensko gospodarstvo, saj so 100-odstotni izvozniki digitalnih storitev. Morali bi jim omogočiti, da lažje delajo pri nas, in še več, da bi tudi tuja zagonska podjetja želela priti k nam, pravi. Foto: MMC RTV SLO

Gost tokratne MMC-jeve klepetalnice je bil glasnik digitalnih tehnologij Aleš Špetič. Digitalni glasniki so bili po državah EU-ja imenovani na pobudo Evropske komisije in delujejo popolnoma prostovoljno. Kot pravi slovenski digitalni glasnik, dobijo povrnjene le potne stroške za sestanke v Bruslju, vendar šele v zadnjem času.

Podpore države ni oz. je le moralna nekaterih posameznikov. Nekateri ministri me ignorirajo, podpirajo me na direktoratu za informacijsko družbo. Vloga je taka, kakršno lahko opravim. Ker nimam proračuna ali drugih sredstev, poskušam povečevati vidnost teh tem. Internetna nevtralnost je bil lep primer, s katerim sem zadovoljen, je povedal o svoji vlogi digitalnega glasnika.

Slovenija je poleg Nizozemske veljala za edino EU-državo, ki je razglasila internetno nevtralnost. Toda nova uredba EU-ja o internetni nevtralnosti, ki je bila sprejeta prejšnji teden, je precej bolj ohlapna oz. pisana na kožo velikim ponudnikom informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

"Internetna nevtralnost pomeni, da se tisti, ki vam pripelje signal do hiše ali vašega telefona (torej operater), ne sme vtikati v to, kaj lahko vidite, katere storitve so lažje dostopne, hitrejše in katere ne. Ko operaterju dovolite, da sam upravlja internetni promet, se lahko zgodi, da mu neki ponudnik dodatno plača za to, da boste videli samo njegove storitve, druge pa manj. S tem se omejuje vaša izbira in praktično izrinja vse male ponudnike storitev, zato si doplačevanja prednosti na internetu ne morejo privoščiti. Z novo uredbo bo načeta, ker je evropski parlament omogočil operaterjem, da bodo za take reči dodatno zaračunavali. Deutsche Telekom je npr. to tudi že napovedal. Žal večina poslancev tega ni uvidela in preprečila," je povedal Špetič in dodal, da sam napoveduje, da se bo uredba popravila v nekaj letih, tudi v Evropski komisiji so že namigi na to temo.