Če ste dovolj izvirni, lahko z registracijo in prodajo domen tudi zaslužite. Foto: Thinkstock
Če ste dovolj izvirni, lahko z registracijo in prodajo domen tudi zaslužite. Foto: Thinkstock
Rast registriranih domen s končnico .si
Hitra rast registriranih domen s končnico .si se je začela leta 2005. Za povečavo klikni na sliko. Foto: Arnes
Registracija domene .si
Eden izmed prvih korakov pri registraciji domene je tudi, da preverite, ali je domena, ki jo želite registrirati, še prosta. Foto: EPA

Poleg domen s šumniki bo po novem mogoče registrirati tudi imena, ki vsebujejo le dva znaka. Z angleško kratico IDN označujemo domene, ki poleg angleških vsebujejo tudi druge črke in znake. Domene v slovenskem jeziku bodo tako bogatejše za imena, ki vsebujejo tudi črke č, š in ž. Doslej je bilo namreč mogoče registrirati le domene, ki šumnikov niso vsebovale ali pa so imele vsaj tri znake.

V Sloveniji je po podatkih Arnesa pod vrhnjo domeno .si registriranih 84.566 domen, samo v letošnjem letu pa je bilo registriranih več kot 9.000 novih.

In kako do svoje domene?
Uporabniki, ki ste upravičeni do storitev Arnesa, lahko brezplačno registrirate do dve domeni, vse naslednje domene pa lahko, tako kot drugi, registrirate prek registrarjev in za celoten postopek odštejete od 12,90 evra dalje.

Prvi korak pri registraciji domen je jasen - preveriti morate, ali je domena sploh še prosta, kar storite npr. s pomočjo WHOIS-vmesnika na spletni strani Arnesa. Domena je lahko poljuben niz znakov - dovoljene so črke angleške abecede od A do Z, po novem pa tudi šumniki (pri tem ni razlike med malimi in velikimi črkami), cifre od 0 do 9 ter vezaj, pri čemer prvi, tretji, četrti in zadnji znak ne sme biti vezaj. Niz je sicer lahko dolg od 2 do 63 znakov. Nato izberete registrarja, s katerim se dogovorite o registraciji domene (celoten seznam registrarjev pri nas je objavljen tudi tukaj), in preberete splošne pogoje (z današnjim dnem začnejo veljati novi) registracije domen.

Nujni so osnovni podatki in čas registracije
Registrarju morate posredovati osnovne podatke: ime in priimek (če ste fizična oseba) oz. podjetje/naziv nosilca (če gre za organizacijo), naslov stalnega prebivališča (fizična oseba) oz. sedež (organizacija) nosilca, naslov elektronske pošte, telefonsko številko in faks, podatke o administrativni kontaktni osebi (ime in priimek, elektronski naslov, telefonska številka in številka faksa), podatke o tehnični kontaktni osebi (ime in priimek, elektronski naslov, telefonska in faksštevilka), obvezno pa morate navesti tudi obdobje registracije.

Registrar bo s pomočjo samodejnega sistema nato posredoval vlogo za registracijo želene domene in uporabnika obvestil o njeni uspešni registraciji. O ceni registracije, ki jo boste kot nosilec plačali registrarju, se z njim predhodno dogovorite, še piše na spletnih straneh Arnesa.

Če se boste zatipkali, ne bo poti nazaj
Ko bo domena enkrat registrirana, je ne boste mogli več spremeniti (pa tudi, če se zgodi le tipkarska napaka). Lahko pa se z registrarjem dogovorite za registracijo nove domene, za napačno pa registrar poda zahtevo za izbris. Registrar nato uporabniku nudi vse ustrezne informacije o domeni, omogoča spremembe kontaktnih in drugih podatkov, povezanih z domeno, in v imenu uporabnika opravlja podaljšanje registracije ter druge transakcije z domeno (npr. prodajo).

Najdražja .si domena je pep.si
Prodaja domen je lahko precej dobičkobnosna - najdražja prodana domena je bila tako domena sex.com, ki je leta 2006 zamenjala lastnika za 12 milijonov dolarjev. Marca letos je pricurljala novica, da bodo omenjeno domeno ponudili na dražbi, a so to pozneje preložili za nedoločen čas.

Najdražja domena s končnico .si je lani postala pep.si, ki jo je za 10.000 ameriških dolarjev neimenovani lastnik prodal družbi Undercurrent iz ZDA, sicer pa se stran, če omenjeni naslov vtipkate v brskalnik, preusmeri na spletno stran podjetja Pepsi.