Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

NaGlas! - Arhiv

NaGlas! "Indexi – to je sevdah moje duše"

14.1.2023

Nermin Puškar je nedavno nastopil z vrsto glasbenikov, tudi Rankom Rihtmanom in Nenom Jurinom, pod imenom Indexi in prijatelji. Že vrsto let skupina izvaja pesmi Indexov skupaj z največjimi rokovskimi zvezdami nekdanje Jugoslavije.

Slovenija "Prevaliti problem jezika na starše ni koristno«"

21.10.2022

Prizadevati si moramo za večjo zastopanost hrvaškega jezika v Sloveniji, je bilo slišati na okrogli mizi o hrvaščini v Sloveniji. Udeležili so se je tudi predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem, ki so predstavili svoje izkušnje.

NaGlas! "Življenje v tujini je težko, mučno in osvobajajoče hkrati"

23.10.2021

Od nikoder z ljubeznijo – je naslov prvega romana Đorđa Matića. V njem rojeni Zagrebčan opisuje svoj eksil na Nizozemskem, kjer je svojo poezijo pisal tudi v nizozemščini. Po 30 letih se je južnoslovanski Odisej vrnil na Hrvaško. Zakaj?

30 let "Glas za Slovenijo je bil glas za Hrvaško"

3.7.2021

Prva žrtev osamosvojitve Slovenije je bil član HKD-ja Maribor, Josef Šimčik, Hrvat češkega rodu. "Vojaška vozila so prišla iz vojašnice, on je padel in so ga povozili. To je bila prva žrtev osamosvojitve Slovenije."

Družabno "Zelo rad grem v Bosno, rad pa pridem nazaj"

26.6.2021

Besede "Bosanec" v šoli nikoli ni doživel kot žalitev, na pogoste opazke, ki jih posluša vse življenje 'Če ti kaj ni všeč, pa pejt dol', ne odgovarja. Denis Avdić je uspešen radijski voditelj, ki vsako jutro zbudi več kot 230.000 poslušalcev. 

NaGlas! "Pri besedi čefur je vljudno biti previden"

29.5.2021

Marko Đorđić se vrača je najnovejši roman Gorana Vojnovića, večkrat nagrajenega pisatelja, filmskega režiserja, kolumnista. Slovensko kulturo prepleta s kulturami, jeziki in navadami drugih narodnosti, ki tukaj živijo že desetletja.

Kultura "Ime mi je Selma, vendar nisem iz Bosne"

20.3.2021

"Še vedno imaš naglas svojih staršev" – s to opazko so nekateri znanci "pospremili" Selmo Skenderović na študij slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofsko fakulteto v Ljubljani. "Vseeno zmorem," je v oddaji NaGlas dejala 19-letna Selma.

Marko Mandir: Prihod Thompsona ni OK

NaGlas! Marko Mandir: Prihod Thompsona ni OK

20.6.2020

Morda zaradi pragmatičnosti slovenske politike ali strahu, da bi 10 odstotkov slovenskega prebivalstva, "jugovičev", razblinilo narodno bit, ti še niso priznani, pravi Marko Mandir in ugotavlja, da Slovenija močno zaostaja glede pravic manjšin.

NaGlas! "Država velik del kulturnikov tlači v revščino"

15.2.2020

Ugotavljanje, da med kulturniki obstaja revščina, ni vrednostna sodba, je dejstvo, opozarja umetnica Nina Dragičević, ki je pogosto glasna, ko gre za prekarnost v kulturi in umetnosti. Na to opozarja tudi v svojem performansu Ljubav reče greva.

Kulinarika "Ne razmišljaj preveč, ampak vonjaj"

28.12.2019

Chef Kamala, mednarodno priznana mojstrica veganske kulinarike, za praznični jedilnik predlaga zavitek iz polnozrnatega listnatega testa s krompirjem in koromačem ter rdečim zeljem in gobami. Za sladico pa priporoča nadev iz čokolade, kokosa in lešnikov.

Anton Baloh o otrocih tujcih: Naš šolski sistem je vključujoč

Slovenija Anton Baloh o otrocih tujcih: Naš šolski sistem je vključujoč

9.11.2019

Zaradi vse več otrok tujcev osnovne šole lahko zdaj pridobijo znatno večje število dodatnih ur slovenščine, od leta 2020 bodo lahko tudi zaposlile učitelje. To omogočajo spremembe pravilnika o normativih in standardih, sprejete septembra.

NaGlas! "Pritegnila sta nas evropska diploma in brezplačni študij"

2.11.2019

V študijskem letu 2019/2020 od 5.521 tujih študentov v Sloveniji, jih največ - 4.306 ali 78 odstotkov - prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, kar dokazuje, da so zaživeli sklenjeni bilateralni sporazumi med Slovenijo in drugimi državami.

Tamara Pavasović Trošt:

NaGlas! Tamara Pavasović Trošt: "Tek je zame terapija"

26.10.2019

Tamara Pavasović Trošt je odraščala v ZDA in v Srbiji. Z možem Rokom Troštom sta živela v Švici, a sta se v Slovenijo vrnila, da bi poskušal pozdraviti raka. Po moževi smrti je začela intenzivneje teči. Ljubljanski maraton je njen najljubši.

NaGlas! "Ko se sporečeva, preklopim na hrvaščino, da se hitreje dogovoriva"

19.10.2019

Celjana Boštjana Korošca in Dubrovničanko Željko Predojević je združila ljubezen do glasbe. Simpatični par opernih pevcev pogosto zapoje tudi zimzeleno popevko.

Če ne bi bilo vojne, bi bil zdolgočasen malomeščan

Knjige Če ne bi bilo vojne, bi bil zdolgočasen malomeščan

12.10.2019

"Če ne bi bilo vojne in bi ostal v Sarajevu, bi, domnevam, živel zgledno, dolgočasno življenje meščana ali malomeščana, najbrž dokončal šole, ki jih nisem. Morda bi celo pisal, a ne tako, kot pišem zdaj, ker me k pisanju silijo travmatični dogodki."

Iz oddaje NaGlas! "Njegoš je skrajno zanimiv pesnik, od katerega se da veliko naučiti"

6.10.2019

Čeprav v slovenščini že obstajajo trije prevodi Gorskega Venca, bo kmalu natisnjen še četrti. Dramo največjega črnogorskega pesnika Petra Petrovića Njegoša bo v slovenščino prepesnil umetnostni zgodovinar, pesnik in prevajalec Miklavž Komelj.

Raznolikost bogati, če jo znamo sprejeti

NaGlas! Raznolikost bogati, če jo znamo sprejeti

5.10.2019

Na območje Jesenic se priseljujejo ljudje iz BiH-a, Srbije, Makedonije, Albanije, pa tudi iz Dominikanske republike, Filipinov, Kolumbije. Z večjo kulturno raznolikostjo in pluralizmom se odpirajo tudi nove priložnosti za družbene inovacije in razvoj.

Marina Lukšič Hacin:

NaGlas! Marina Lukšič Hacin: "Spodbujanje priseljevanja je pravilna pot"

28.9.2019

Slovenija je imela lani najvišji selitveni prirast v desetih letih – skoraj 15 tisoč ljudi. Samo lani se je k nam priselilo dobrih 24 tisoč tujcev. Vlada je julija sprejela prvo strategijo za področje migracij, v kateri spodbuja priseljevanje.

Srbi združeni v novi krovni organizaciji - Zvezi Srbov Slovenije

Slovenija Srbi združeni v novi krovni organizaciji - Zvezi Srbov Slovenije

22.6.2019

Negovanje prijateljskih odnosov, izboljšanje kulturnih in gospodarskih vezi med Srbi in Slovenci so cilji ZSS-ja, ki po 25 letih razpršenega delovanja v številnih društvih in zvezah združuje srbsko skupnost v novo legitimno krovno organizacijo.

Berishaj: Slovenska uradna politika je bila leta 1989 prvi zaveznik kosovskih Albancev

Koščki sestavljanke Berishaj: Slovenska uradna politika je bila leta 1989 prvi zaveznik kosovskih Albancev

1.6.2019

Albanci so v 15. stoletju ustvarili mestno jedro Kopra, Miklošič, Nachtigal, Čop so bili albanologi, ob koncu 80. let pa so Albanci prav med Slovenci pridobili prvega političnega zaveznika znotraj Jugoslavije, se spominja albanolog Martin Berishaj.

Stran 1 od 8
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov