Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

NaGlas! - Arhiv

Marko Mandir: Prihod Thompsona ni OK

NaGlas! Marko Mandir: Prihod Thompsona ni OK

Morda zaradi pragmatičnosti slovenske politike ali strahu, da bi 10 odstotkov slovenskega prebivalstva, "jugovičev", razblinilo narodno bit, ti še niso priznani, pravi Marko Mandir in ugotavlja, da Slovenija močno zaostaja glede pravic manjšin.

NaGlas! "Država velik del kulturnikov tlači v revščino"

Ugotavljanje, da med kulturniki obstaja revščina, ni vrednostna sodba, je dejstvo, opozarja umetnica Nina Dragičević, ki je pogosto glasna, ko gre za prekarnost v kulturi in umetnosti. Na to opozarja tudi v svojem performansu Ljubav reče greva.

Kulinarika "Ne razmišljaj preveč, ampak vonjaj"

Chef Kamala, mednarodno priznana mojstrica veganske kulinarike, za praznični jedilnik predlaga zavitek iz polnozrnatega listnatega testa s krompirjem in koromačem ter rdečim zeljem in gobami. Za sladico pa priporoča nadev iz čokolade, kokosa in lešnikov.

NaGlas! "Pritegnila sta nas evropska diploma in brezplačni študij"

V študijskem letu 2019/2020 od 5.521 tujih študentov v Sloveniji, jih največ - 4.306 ali 78 odstotkov - prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, kar dokazuje, da so zaživeli sklenjeni bilateralni sporazumi med Slovenijo in drugimi državami.

Tamara Pavasović Trošt:

NaGlas! Tamara Pavasović Trošt: "Tek je zame terapija"

Tamara Pavasović Trošt je odraščala v ZDA in v Srbiji. Z možem Rokom Troštom sta živela v Švici, a sta se v Slovenijo vrnila, da bi poskušal pozdraviti raka. Po moževi smrti je začela intenzivneje teči. Ljubljanski maraton je njen najljubši.

NaGlas! "Ko se sporečeva, preklopim na hrvaščino, da se hitreje dogovoriva"

Celjana Boštjana Korošca in Dubrovničanko Željko Predojević je združila ljubezen do glasbe. Simpatični par opernih pevcev pogosto zapoje tudi zimzeleno popevko.

Če ne bi bilo vojne, bi bil zdolgočasen malomeščan

Knjige Če ne bi bilo vojne, bi bil zdolgočasen malomeščan

"Če ne bi bilo vojne in bi ostal v Sarajevu, bi, domnevam, živel zgledno, dolgočasno življenje meščana ali malomeščana, najbrž dokončal šole, ki jih nisem. Morda bi celo pisal, a ne tako, kot pišem zdaj, ker me k pisanju silijo travmatični dogodki."

Iz oddaje NaGlas! "Njegoš je skrajno zanimiv pesnik, od katerega se da veliko naučiti"

Čeprav v slovenščini že obstajajo trije prevodi Gorskega Venca, bo kmalu natisnjen še četrti. Dramo največjega črnogorskega pesnika Petra Petrovića Njegoša bo v slovenščino prepesnil umetnostni zgodovinar, pesnik in prevajalec Miklavž Komelj.

Raznolikost bogati, če jo znamo sprejeti

NaGlas! Raznolikost bogati, če jo znamo sprejeti

Na območje Jesenic se priseljujejo ljudje iz BiH-a, Srbije, Makedonije, Albanije, pa tudi iz Dominikanske republike, Filipinov, Kolumbije. Z večjo kulturno raznolikostjo in pluralizmom se odpirajo tudi nove priložnosti za družbene inovacije in razvoj.

Marina Lukšič Hacin:

NaGlas! Marina Lukšič Hacin: "Spodbujanje priseljevanja je pravilna pot"

Slovenija je imela lani najvišji selitveni prirast v desetih letih – skoraj 15 tisoč ljudi. Samo lani se je k nam priselilo dobrih 24 tisoč tujcev. Vlada je julija sprejela prvo strategijo za področje migracij, v kateri spodbuja priseljevanje.

Srbi združeni v novi krovni organizaciji - Zvezi Srbov Slovenije

Slovenija Srbi združeni v novi krovni organizaciji - Zvezi Srbov Slovenije

Negovanje prijateljskih odnosov, izboljšanje kulturnih in gospodarskih vezi med Srbi in Slovenci so cilji ZSS-ja, ki po 25 letih razpršenega delovanja v številnih društvih in zvezah združuje srbsko skupnost v novo legitimno krovno organizacijo.

Berishaj: Slovenska uradna politika je bila leta 1989 prvi zaveznik kosovskih Albancev

Koščki sestavljanke Berishaj: Slovenska uradna politika je bila leta 1989 prvi zaveznik kosovskih Albancev

Albanci so v 15. stoletju ustvarili mestno jedro Kopra, Miklošič, Nachtigal, Čop so bili albanologi, ob koncu 80. let pa so Albanci prav med Slovenci pridobili prvega političnega zaveznika znotraj Jugoslavije, se spominja albanolog Martin Berishaj.

Admir Ganić - človek, ki je narisal sevdah

Kultura Admir Ganić - človek, ki je narisal sevdah

"Scenografija za sevdah" je najnovejši cikel grafik velikega formata akademskega grafika Admirja Ganića. Kot vsi Bosanci, ima Admir sevdah zapisan v genih. V svojem delu je iskal predvsem odgovor na vprašanje, kako zvok preliti v svet grafične plošče.

Kultura "Tudi rastline so ljudje"

Tudi rastline so ljudje, to je bistvo filozofije hrvaško-slovenskega para Dajane Jurman Osip in Surye Djalila, ki se ukvarjata s skeniranjem rastlin.

Svetloba in sence ‒ poezija Zlatka Kraljića naravnost iz rudnika

Kultura Svetloba in sence ‒ poezija Zlatka Kraljića naravnost iz rudnika

V velenjskem rudniku, 160 metrov pod zemljo, uresničujejo projekt Poezija v podzemlju. Tam piše svojo poezijo tudi Zlatko Kraljić, pisatelj, pesnik in slikar.

Anton Baloh o otrocih tujcih: Naš šolski sistem je vključujoč

Slovenija Anton Baloh o otrocih tujcih: Naš šolski sistem je vključujoč

Zaradi vse več otrok tujcev osnovne šole lahko zdaj pridobijo znatno večje število dodatnih ur slovenščine, od leta 2020 bodo lahko tudi zaposlile učitelje. To omogočajo spremembe pravilnika o normativih in standardih, sprejete septembra.

Bane Bumbar ‒ še vedno priljubljena paradigma povprečnega Jugoslovana

Kultura Bane Bumbar ‒ še vedno priljubljena paradigma povprečnega Jugoslovana

Čeprav je od snemanja nadaljevanke Na vrat na nos oziroma Grlom u jagode minilo več kot 40 let, med gledalci ostaja priljubljena. Odpira še danes aktualna vprašanja.

Knjige "Umetnost in psihoterapija imata skupni cilj - človeka spodbujata k razmišljanju o sebi"

Gledališče in psihoterapija sta precej povezana: katarza, sproščanje čustev ni povezano z medicino, temveč z gledališčem, pravi avtor knjige Psihodrama dr. Vladimir Milošević.

Goran Hrvaćanin: Zoki Car je balkanski mačo na steroidih

Družabna kronika Goran Hrvaćanin: Zoki Car je balkanski mačo na steroidih

Mladih ne zanima politična korektnost, mlade zanima nekdo, ki jim bo približal vsebino na njim razumljiv način. Če je pa LL ali ĆĆ, pa tako mora biti.

Uhani – džezvice, ki iz Ljubljane romajo na sarajevsko Baščaršijo

Drugo Uhani – džezvice, ki iz Ljubljane romajo na sarajevsko Baščaršijo

Anto Bartulović je mali veliki človek – iznajditelj, umetnik, obrtnik, predvsem pa humanist. V Ljubljani ga najdete v mirnem kotičku Rožne doline, ob potoku Glinščica, kjer ima majhno delavnico.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov