Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Maja Kač

Knjige "Stripu se ni treba prilizovati visoki kulturi, saj je sam po sebi dovolj močan"

27.08.2020

Zaradi koncizne pripovedi in skoraj hladnega, a nabritega humorja pravijo Nicolasu Mahlerju Aki Kaurismäki stripovske umetnosti. Legenda avstrijskega stripa prihaja te dni v Ljubljano, kjer med drugim prireja Lov na zaklad in delavnico. 

Arheologija Tudi pri predhodnici Tržaške so Rimljani ubrali najkrajšo pot

06.08.2020

Kljub spremembam in napredku naša mesta še danes marsikaj dolgujejo dediščini rimskih naselbin. Glavne vpadnice v Ljubljano denimo vodijo skoraj po istih trasah, kot so ceste Emone, eno izmed teh pa arheologi raziskujejo v teh dneh.

Razstave "Vsaka galerija ima svojo ikono, a tudi umetninam v depoju smo želeli dati 15 minut slave"

02.08.2020

Vsaka galerija ima nekaj vsem dobro znanih umetnin. A tu je še cela vrsta del, ki so spravljena v depoju, daleč stran od obiskovalcev, in v Narodni galeriji nekaterim od teh s spletno razstavo namenjajo njihovih 15 minut slave.

Razstave Tišina bitke na nebu ali prva predstavitev del Armanda Marrocca pri nas

28.07.2020

Ambient nekdanjega samostana v Kostanjevici na Krki je skoraj idealen prostor za umestitev del Armanda Marrocca.

Intervju "Tu ni dvoma, kdo je inovator. Caravaggio počne stvari, ki jih nikoli nihče prej ni počel."

18.07.2020

Šokantnost, nasilje, dramatičnost in chiaroscuro. Vse te formule so bile konec 16. stoletja, ko je v Rim pribežal Caravaggio, v umetnosti že nekaj časa znane, a mladi slikar je z njimi naredil stvari, kakršnih dotlej nikjer še niso videli.

Beremo Branko Cestnik: Sonce Petovione

29.06.2020

Filozof in teolog Branko Cestnik je v zgodovinskem romanu Sonce Petovione natančno popisal prihod krščanstva iz Male Azije v Petovio, kjer so se okrog 2. stoletja prepletali številne duhovne struje in kulti.

Intervju "Razstavljena dela niso ne balzam in tudi anestetik ne. Gre za izkušnjo roba."

25.06.2020

"Izjemni umetniki so vedno nekje tukaj. Če jih ne vidimo, kar se v majhnem prostoru rado zgodi, to ne pomeni, da jih ni. Lahko, da jih ne vidimo tudi zaradi tega, ker so nam preblizu," razmišlja kustos Robert Inhof ob razstavi Osamljenosti.

Zgodovina "Upam, da se s projektom kaj naučimo v času, ki je nevarno podoben tistemu"

24.06.2020

Čeprav je obdobje druge svetovne vojne doživelo že številne zgodovinske obravnave, pa je tema okupacijskih meja in življenja ob njih doslej razmeroma neraziskana. Vrzel zdaj zapolnjuje četica knjig, ki so rezultat večletnega projekta Okupacijske meje.

1920 Prvi roman o požigu Narodnega doma ali kako zlo spremeni človeka v nekaj, kar ni človeško

20.06.2020

Požig Narodnega doma v Trstu je bila slovenska, ne le tržaška tragedija. Takrat se je začel genocidni pohod proti slovenskemu narodu, opozarja Marij Čuk, avtor romana Črni obroč, ki osvetljuje sto let oddaljene mračne dogodke.

Intervju "Takih zgodb je veliko, svet pač ni črno-bel"

11.06.2020

O eni najbolj znanih slik Oskarja Kokoschke, Moč glasbe, je napisanih mnogo besed, ki pa vse po vrsti spregledajo identiteto ženske figure na sliki. To je Elsa Oeltjen Kasimir, na Ptuju rojena, dolga leta po krivici spregledana umetnica.

1920 "Hura za svobodo Montmartra. Dol s stolpnicami!"

30.05.2020

Pariz v 20. letih 20. stoletja: mesto, kjer ustvarjajo Picasso, Magritte, Miró in Marc Chagall, za peresom pa Proust, Sartre, Cocteau in seveda Hemingway, pa Ezra Pound.

Razstave Mušičeve podobe iz Dachaua: "Ko rečem pokrajina, pomislim na trupla"

21.05.2020

Na transportu prvih slovenskih internirancev, ki so se 5. junija 1945 vračali iz Dachaua v Ljubljano, je bil tudi Zoran Mušič. S seboj je imel knjižico o Rembrandtu, ki jo je našel v taboriščni knjižnici, in risbe s podobami groze, ki jih je videl.

Stran 8 od 48
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov