Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Maja Kač

Kiparstvo Straubi, umetniška dinastija, ki se je razkropila po Srednji Evropi

25.12.2019

Prišli so iz manjšega južnonemškega kraja Wiesensteig, kjer so v očetovi delavnici pridobili prvo kiparsko znanje, zatem pa se razkropili po različnih mestih in jih obogatili s številnimi kiparskimi deli.

Gentski oltar Pod mikroskopi in s skalpeli v rokah: čiščenje van Eyckove mojstrovine

21.12.2019

Gentski oltar, eno najznamenitejših del zgodnje severne renesanse, je preživel marsikaj - ikonoklastične izbruhe, skrivalnice druge svetovne vojne, svoj davek pa so terjali manj opazni dejavniki, kot so sol, vlaga, saje in prah.

Razstave Ko so v Ljubljano vodila Pisana vrata in se je v mestu rad ustavljal papež

15.12.2019

Ko občudujemo Tizianov portret beneškega doža ali kakšnega plemiča, se lahko vprašamo tudi, kje so portretirancema izdelali imenitni krzneni plašč, v katerega sta odeta.

Umetnostna zgodovina "Nismo si predstavljali, da je bilo razstavljanja toliko"

11.12.2019

Ko je Karel Dobida leta 1935 pisal o razstavi Mihe Maleša v nekdanjih bančnih prostorih v Ljubljani, je med drugim opozoril na dvoje ‒ da je Jakopičev paviljon že potreben obnove in da primanjkuje galerij, ki bi nagovarjale širše občinstvo.

Slikarstvo Poklon Narodni galeriji: Kovačičeve Iluzije se pridružijo umetnikovi zbirki

06.12.2019

Sicer je tisto "piko na i", o kateri je Bojan Kovačič večkrat govoril, dočakal že z retrospektivo, ki so jo ob njegovi 60-letnici odprli v Narodni galeriji, a svojevrstno zaokrožitev umetnikovemu opusu je z nedavno donacijo želel dati tudi Iztok Premrov.

Razstave "Najstarejša zgodovina naših krajev je še kako vredna obeležbe"

29.11.2019

Znamenita neandertalčeva piščal iz Divjih bab že dolgo domuje v Narodnem muzeju Slovenije, zdaj pa je ta najbolj znana in najbolj preučevana slovenska arheološka najdba dobila novo umestitev.

Intervju "Ilustracija ni namenjena dekoraciji teksta, ampak je zgodba sama zase"

10.11.2019

Čeprav je med študijem s svojimi nasičenimi in simboliko polnimi podobami odstopala od v oblikovalskih krogih najbolj cenjenega minimalizma, je Eva Mlinar vedela, da mora vztrajati v lastni, četudi povsem drugačni likovni govorici.

Izza katedre "Malo kritičnosti in skromnosti mislecev renesanse bi danes prav prišlo"

30.10.2019

Razlika med renesančnim in sodobnim pojmovanjem umetnika je v praksi precejšnja, pravi umetnostni zgodovinar Tine Germ. "Renesančniki so ta vzvišeni status priznali le redkim, danes pa ga uporabljamo zelo velikodušno ali pa brezbrižno."

Vizualna umetnost Država NSK in četverica galerij, ki so poskrbeli za slovenski pečat na dunajskem sejmu

03.10.2019

Čeprav so slovenske galerije že nekaj let kontinuirano, a v izmenjujočem se številu navzoče na največjem avstrijskem sejmu sodobne slovenske umetnosti Viennacontemporary, pa je bila letos slovenska prezenca posebej močna.

Razstave Ikone – sijoče podobe preteklih dob kot dragocen nauk modernemu človeku

11.09.2019

Kandinski je v ikonah prvič doživel čudež, kakršnega je pozneje sam skušal vključiti v svoja dela, Maleviču so pokazale duhovno plat ljudske umetnosti in vpogled v kmečko življenje.

Vizualna umetnost Vonj po domačem, a v fetišističnem plašču

09.09.2019

Začelo se je s sesanjem spalnice, s katerim je Nana Wolke vsakodnevno domače opravilo izkoristila za zbiranje prahu, drobnih ostankov same sebe v vrečko za sesalec, da bi ustvarila keramični odlitek svojega sedemmesečnega obstoja.

Celovec Gozd sredi stadiona kot opozorilo, da je distopična prihodnost pred vrati

08.09.2019

Skoraj 30 let je švicarski umetnik in kurator Klaus Littmann premleval, kako v dejanske razmere prenesti risbo, ki ga je prevzela - podobo nogometnega stadiona, sredi katerega se dviguje gozd.

Stran 10 od 48
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov