Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Maja Kač

Intervju "Takih zgodb je veliko, svet pač ni črno-bel"

11.06.2020

O eni najbolj znanih slik Oskarja Kokoschke, Moč glasbe, je napisanih mnogo besed, ki pa vse po vrsti spregledajo identiteto ženske figure na sliki. To je Elsa Oeltjen Kasimir, na Ptuju rojena, dolga leta po krivici spregledana umetnica.

1920 "Hura za svobodo Montmartra. Dol s stolpnicami!"

30.05.2020

Pariz v 20. letih 20. stoletja: mesto, kjer ustvarjajo Picasso, Magritte, Miró in Marc Chagall, za peresom pa Proust, Sartre, Cocteau in seveda Hemingway, pa Ezra Pound.

Razstave Mušičeve podobe iz Dachaua: "Ko rečem pokrajina, pomislim na trupla"

21.05.2020

Na transportu prvih slovenskih internirancev, ki so se 5. junija 1945 vračali iz Dachaua v Ljubljano, je bil tudi Zoran Mušič. S seboj je imel knjižico o Rembrandtu, ki jo je našel v taboriščni knjižnici, in risbe s podobami groze, ki jih je videl.

Dediščina Slavni beneški mojster v Kopru, kjer pa še vedno pogrešajo med vojno odpeljano sliko

14.05.2020

Osemdeset let mineva, odkar so takratne italijanske oblasti zaradi vojne nevarnosti iz Kopra v Italijo odpeljale verjetno najdragocenejšo sliko današnjega Pokrajinskega muzeja Koper – delo beneškega renesančnega mojstra Vittoreja Carpaccia.

TV SLO Beograd, mesto, kjer se je boril Jurij Vega in kjer je Pregelj ustvaril veličastno Sutjesko

14.04.2020

"Natanko tako je bilo. Slika je odlična," je po ogledu monumentalnega mozaika, na katerem je Marij Pregelj upodobil slavno bitko na Sutjeski, dejal Josip Broz - Tito.

Renesansa Petsto let od slovesa Rafaela, mojstra, ki "ni živel kot navaden slikar, ampak kot vladar"

06.04.2020

Na današnji dan pred 500 leti so zvonovi rimskih cerkva naznanili smrt enega najbolj cenjenih umetnikov mesta, ljubljenca papeškega dvora, mecenov in mlajših slikarjev. Na isti dan, kot se je 37 let pred tem rodil, je Rafael Santi izdihnil.

Razstave Rdeča knjiga je odložena, čopiči oprani: prezrte slike Nandeta Vidmarja

12.03.2020

Leta 1971 je Nande Vidmar naslikal svojo zadnjo sliko. Na njej je motiv, h kateremu se je zadnja leta vedno znova vračal: pogled na steno ateljeja, njegove slike, morda silhueto lastne podobe in umivalnik, v katerega je zadnjič odložil čopiče.

Dediščina "Ko se ohranijo odpadni papirji, se s tem ohrani geneza misli"

29.02.2020

V odločitvi Maxa Broda, da kljub drugačnim navodilom Franza Kafke prijateljevih del ne uniči, ampak jih predstavi javnosti, gotovo je veliko neposlušnosti, a tudi zavedanje, da s skrbjo za takšna in drugačna dela na papirju ohranjamo genezo misli.

Strip Pépée – tragična zgodba o veliki ljubezni med pesnikom in šimpanzinjo

22.02.2020

Bridka zgodba šimpanzinje Pépée je nekoč navdahnila znamenito pesem francoskega šansonjerja Léa Ferréja, ki jo je kakšnih trideset let pozneje s starši ničkolikokrat poslušal tedaj še deček Adrien Demont.

Intervju "Medtem ko je v znanosti ključen uspeh rezultata, se v umetnosti lahko s tem poigravaš"

21.02.2020

Kako stlačiti podobo slona v naravni velikosti v majhen kovček, od tam pa na steno galerije? Njegovo podobo razporediš na 104 liste, na katerih 18 mesecev s predanostjo rišeš posamezne dele, ki se na koncu sestavijo v monumentalno upodobitev.

Razstave Umetniška pot, ki jo je Luka Ličina prehodil od Jehovovih prič k samemu sebi

19.02.2020

Enajst stolov je v Kinu Šiška postavljenih v formacijo, ki jo povezuje moder trak. Tu je še dvanajsti stol, a ta je osamelec in v skupino ne spada, pripada pa umetniku Luki Ličini, ki z instalacijo pripoveduje o tem, kako je zapustil "staro življenje".

1920 Kako se je odrinjeno plemstvo reševalo z razprodajami umetnin

03.02.2020

V obdobju med obema vojnama je marsikje na Slovenskem lokalno prebivalstvo dobilo priložnost, da si prvič in zadnjič ogleda notranjščino bližnjega gradu.

Stran 9 od 48
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov