Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

"S tako odgovorno udeležbo v prometu smo korak bližje viziji nič – nič smrtnih žrtev in poškodovanih na cestah," so zapisali na Javni agenciji RS za varnost prometa. Ob tem so se zahvalili vsem za odgovorno udeležbo na cestah.

V letu 2020 je na slovenskih cestah umrlo 80 ljudi, kar je občutno manj kot leto prej, ko sta umrli 102 žrtvi, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Obvestilo uredništva:

Na MMC-ju smo v ponedeljek zapisali, da informacija o decembru kot mesecu brez prometnih nesreč ni točna, saj se je 24. decembra na cesti Šentjanž–Mozirje v kraju Nizka zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom. Na naš zapis se je v torek odzvala predstavnica Policije za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič, ki je pojasnila, da pri Mozirju ni šlo za prometno nesrečo, temveč za dogodek. Ob tem je pojasnila, da prometne nesreče, kjer vzrok za njen nastanek ni nepravilno ravnanje udeleženca v cestnem prometu, ne štejejo v statistiko prometnih nesreč. V teh primerih gre za subjektivne in objektivne okoliščine, ki pripomorejo k nastanku nekega dogodka na cesti in niso povezane z napakami udeleženca v cestnem prometu, saj na njih nima vpliva (npr.: vremenski pojavi – plazovi, nenadno podrtje objekta ali drevesa na cesto, naravna smrt, samomori ipd.).