Sodba, po kateri mora Janša novinarki RTV Slovenija Eugeniji Carl zaradi žaljivega tvita plačati 6.000 evrov odškodnine, je postala pravnomočna. Foto: BoBo
Sodba, po kateri mora Janša novinarki RTV Slovenija Eugeniji Carl zaradi žaljivega tvita plačati 6.000 evrov odškodnine, je postala pravnomočna. Foto: BoBo

Velenjsko okrajno sodišče je že leta 2016 razsodilo, da je bil tvit Janeza Janše novinarki Evgeniji Carl žaljiv, ter mu naložilo plačilo 6.000 evrov odškodnine. Sodišče je takrat izreklo zamudno sodbo, ker predsednik SDS-a ni v roku odgovoril na tožbo. Janša je zatrjeval, da na tožbo ni odgovoril, ker sodnega pisanja v času poletnega dopusta ni prejel oziroma mu ga vročevalec ni vročil.

S takšnim zagovorom je nato želel doseči razveljavitev sodbe, ko je na velenjsko okrajno sodišče vložil predlog za vrnitev v prejšnje stanje. Če bi mu sodišče ugodilo, bi se sodba razveljavila in postopek bi se začel znova. A je velenjsko sodišče julija lani tak predlog zavrnilo, Janša pa je vložil pritožbo na višje sodišče v Celju, ki je zdaj pritožbo zoper sklep velenjskega sodišča zavrnilo.

Zaradi istega tvita je Janšo tožila tudi Mojca Šetinc Pašek, prav tako novinarka RTV. Tudi v njenem primeru je velenjsko okrajno sodišče v zamudni sodbi ugodilo zahtevi po odškodnini v vrednosti 6.000 evrov, Janša je tudi v tej zadevi zahteval vrnitev v prejšnje stanje, a je okrajno sodišče ta predlog prav tako zavrnilo.

Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. V njem je sicer na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."