Sodišče tudi tokrat ni ugodilo Janši. Foto: BoBo
Sodišče tudi tokrat ni ugodilo Janši. Foto: BoBo

V pravdni zadevi, v kateri je novinarka Radiotelevizije Slovenija Mojca Pašek Šetinc od Janeza Janše terjala plačilo odškodnine zaradi tvita, je velenjsko okrajno sodišče lansko jesen razsodilo, da je bil Janšev tvit žaljiv, ter mu naložilo plačilo 6.000 evrov odškodnine. Pri tem je sodišče izreklo zamudno sodbo, ker tožena stranka ni v roku odgovorila na tožbo.

Janša je želel v postopku dokazati, da ima pravico do vrnitve v prejšnje stanje. Na tožbo namreč ni odgovoril, ker sodnega pisanja lani v času poletnega dopusta ni prejel oz. mu ga vročevalec ni vročil, je zatrjeval. Če bi mu sodišče ugodilo, bi se sodba razveljavila in postopek bi se začel znova.

Sodišče je po izvedenem dokaznem postopku ocenilo, da je bil predlog za vrnitev v prejšnje stanje sicer pravočasen, a ne utemeljen. Šetinc Paškova tudi po tokratni odločitvi sodišča pričakuje nadaljnje pritoževanje Janše.

Podobna razsodba v primeru Carlove
Okrajno sodišče je že pred sodnimi počitnicami zavrnilo tudi Janšev predlog za vrnitev v prejšnje stanje v primeru novinarke Eugenije Carl. Kot je tedaj dejala Carlova, jo veseli, da je sodišče sledilo njenim navedbam, saj če bi avtorju tvita ugodilo, bi to pomenilo tudi konec instituta fikcije vročitve, kar bi bil precendens v pravosodju.

Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. Na predobravnavnih narokih v kazenskih zadevah na celjskem okrožnem sodišču 13. aprila letos Janša ni priznal krivde zaradi spornega tvita. V njem je na digitalnem družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."