ŠOUL bo z novo študentsko ustavo, ki so jo sprejeli včeraj, izgubil približno 1,6 milijona evrov ali tretjino sredstev. Foto: MMC RTV SLO
ŠOUL bo z novo študentsko ustavo, ki so jo sprejeli včeraj, izgubil približno 1,6 milijona evrov ali tretjino sredstev. Foto: MMC RTV SLO
Katja Šoba
"Če je to o podkupovanju res, sem še bolj trdno prepričana, da je bilo včerajšnje sprejetje študentske ustave nujno potrebno," pravi Šoba. Foto: MMC RTV SLO
Podkupovanje
Eden izmed vidnih članov ŠOUL-a naj bi ponujal podkupnino študentskim poslancem, če ne bodo podprli predlaganih sprememb. Foto: MMC RTV SLO
Podkupovanje v ŠOUL?

Po sredini burni skupščini Študentske organizacije Slovenije se zadeve v študentskih logih vse bolj zapletajo. Po poročanju medijev je policija priprla enega izmed delegatov ljubljanske študentske organizacije, ki ga sumijo podkupovanja. V ŠOUL-u in ŠOS-u o tem uradno niso seznanjeni, je pa predsednica ŠOS-a Katja Šoba za MMC dejala, da ji je "ta fant v sredo rekel, da bom dobila darilo, ki naj ga ne odpiram".

Sama groženj ni predala policiji, je pa na policijo šel direktor ŠOUM-a, saj mu je, kot pravi Šoba, eden izmed direktorjev zavodov, ki spadajo pod ŠOUL, zagrozil, da bo mrtev.

Policija potrdila preiskavo
Da preiskujejo sum storitve koruptivnih kaznivih dejanj, so potrdili tudi na ljubljanski policiji. Več informacij zaradi interesa preiskave niso posredovali, bo pa o ugotovitvah obveščeno pristojno tožilstvo.

Študenti sprejeli novo študentsko ustavo
Na skupščini Študentske organizacije Slovenije v sredo so sicer delegati, ki predstavljajo ŠOS, mariborsko in primorsko študentsko organizacijo ter študentske klube, izglasovali novo študentsko ustavo, ki uvaja boljši nadzor nad porabo denarja, strožje sankcije za kršitve in zmanjšanje denarja ljubljanski organizaciji.

Študentska organizacija v Ljubljani je sklicu te skupščine nasprotovala, saj zaradi nedemokratičnih volitev pred 15 meseci trenutno nima pravice do veta, ob tem pa so trdili, da je bila skupščina sklicana nezakonito. Kljub temu naj bi eden izmed delegatov ljubljanske organizacije skušal podkupiti druge delegate in jih prepričati, da glasujejo proti spremembam.

Na nekaj vprašanj o razprtijah med ŠOS-om in ŠOU Ljubljana je v MMC-jevi klepetalnici pred skupščino odgovarjal predsednik ŠOUL Jernej Štromajer. Klepet preberite tukaj.

ŠOUL: Nismo bili navzoči, Šoba trdi nasprotno
V ŠOUL-u so za MMC dejali, da uradnih informacij o tem nimajo, saj so za dogodek izvedeli iz medijev. "Če navedene obtožbe držijo, gre za samovoljno in samoiniciativno delovanje posameznika. ŠOU v Ljubljani se včerajšnje Skupščine ŠOS ni udeležil, ker je bil njen sklic nezakonit. Organizacija je že pred potekom Skupščine pričela z uporabo vseh pravnih sredstev, da ljubljanskim študentom zagotovi enakopravno in demokratično predstavništvo v ŠOS-u," so dodali.

To, da se člani ŠOUL-a niso udeležili skupščine, ne drži, pa pravi predsednica ŠOS-a. Po njenih besedah so namreč delegati ljubljanske organizacije prišli na skupščino, a so se raje, kot da bi sodelovali pri razpravi in dodajali morebitna dopolnila k ustavi, odločili, da se obrnejo na zainteresirano javnost.

Primorski študenti odpovedovali navzočnost
Ali so njihovim študentskim poslancem bile ponujene kakšne podkupnine, smo povprašali tudi Niko Štravs, predsednico Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Pravi, da je bila o namigih, da se ponujajo podkupnine sicer obveščena pred sejo, a jih ni vzela resno, saj se je pred samim glasovanjem veliko lobiralo. Zato je nad informacijami, ki so se pojavile v medijih, šokirana.

"Upam pa, da to ni razlog za številne odpovedi prisotnosti naših primorskih poslancev, ki sem jih dobila tik pred sredino skupščino," je še povedala za MMC.

Podkupovanje v ŠOUL?