Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nekdanji ravnatelj, učitelj športne vzgoje in športni trener se je lani poleti znašel v preiskavi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnice. Spolno naj bi napadel desetletno hčerko svoje takratne partnerice. Tožilstvo pa mu je poleg kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, očitalo tudi storitev dveh kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja, ki naj bi bilo povezano z dvema drugima oškodovankama.

Kot je decembra lani poročal Dnevnik, je obtoženi očitke tožilstva na predobravnavnem naroku priznal, tožilstvo pa je zanj predlagalo izrek treh let in desetih mesecev zaporne kazni.

Obramba si je prizadevala za nižjo kazen, na tokratnem naroku pa je za izrek kazenske sankcije potekalo zaslišanje nekaterih prič.

Po koncu zaslišanj je sodnik Uroš Ferjan sledil predlogu vodje okrožnega državnega tožilstva v Kranju Marije Marinke Jeraj in obtoženemu dosodil tri leta zaporne kazni za spolni napad in po šest mesecev za vsakega izmed dveh kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja. Nato je obtoženemu izrekel enotno zaporno kazen treh let in desetih mesecev zapora.

V obrazložitvi sodbe, ki je bila skupaj z izrekom sodbe javna, je Ferjan pojasnil, da je treba upoštevati, da je sodišče pri izreku kazni omejeno s kaznovalnim predlogom tožilstva. "Tožilstvo pa je imelo dobre razloge, zakaj je predlagalo minimalno kazen, ki jo za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo mlajšo od 15 predpisuje zakon," je dejal sodnik in kot primerno ocenil tudi predlagano kazen za preostali dve kaznivi dejanji.

Kot je dodal, je treba pri izreku kazni upoštevati obtoženčevo priznanje, ki pomeni tudi prevzem odgovornosti. Ni pa po mnenju Ferjana teh okoliščin mogoče šteti kot tako olajševalnih, da bi bila utemeljena določitev kazni pod zakonskim minimumom. "Tako z vidika teže dejanja kot z vidika olajševalnih in obteževalnih okoliščin je to prava kazen," je ocenil.

Sodba še ni pravnomočna. Ali se bo obramba nanjo pritožila, še ni jasno, saj zagovornik obtoženega, ki se izreka kazni ni udeležil, sodbe ni želel komentirati.

Ogorčenje mame žrtve nad višino kazni

Mama oškodovanke in njena pooblaščenka sta že pri predlogu omenjeno kazen označili za zelo nizko, saj se po kazenskem zakoniku oseba, ki z zlorabo svojega položaja stori spolno dejanje z osebo, ki še ni stara 15 let in mu je zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje, varstvo ali oskrbo, kaznuje z zaporom od treh do desetih let.

"Ne morem verjeti, da je bila že predlagana kazen tožilstva za storjeno dejanje spolnega napada tako nizka, saj je moja hči stara zgolj deset let. Sodišča s takimi kaznimi odvračajo žrtve, da bi za tovrstna dejanja sploh podale prijavo, kršiteljem pa sporočajo, da se za nizkotna dejanja dobi celo najnižja možna kazen," je dejala mama 10-letnice po poročanju Dnevnika.

Tožilka Jeraj je medtem s koncem kazenskega postopka na prvi stopnji zelo zadovoljna. Kot je povedala, je bil zahteven, tudi zaradi pritiska medijev. "Moram poudariti, da smo usklajeno usmerjali delo policije, ki je svoje delo strokovno, hitro in učinkovito opravila. Sam postopek je trajal slabega pol leta in danes smo slišali izrek obsodilne sodbe," je poudarila tožilka.

Kar zadeva izrečeno kazen, je ocenila, da je ta pravična in sorazmerna glede na težo in vrsto storitve kaznivih dejanj ter tudi glede na vse oteževalne in olajševalne okoliščine, ki jih tožilec pri oblikovanju kaznovalnega predloga mora upoštevati.

Obdolženemu se v prestajanje kazni šteje kratek čas, ki ga je junija lani preživel v pridržanju. Sodnik mu je podaljšal tudi ukrep prepovedi približevanja žrtvi. Oškodovanko je s premoženjskopravnim zahtevkom, ki bo zahteval podrobnejšo obravnavo, napotil na pravdo.