Janez Janša je zatrdil, da ni imel stikov ne z Riedlom ne z Wolfom. Foto: BoBo
Janez Janša je zatrdil, da ni imel stikov ne z Riedlom ne z Wolfom. Foto: BoBo


Janša, videokonferenca sicer po neuradnih podatkih poteka na Okrožnem sodišču v Ljubljani, je pojasnil, da je odločitev o nakupu oklepnikov leta 2004 sprejela vlada njegovega predhodnika Antona Ropa, sam pa je bil v tem času poslanec v državnem zboru.
V skladu s slovensko zakonodajo je bilo po Janševih besedah za mednarodni razpis za nakup in upoštevanje vseh pravil pristojno obrambno ministrstvo, za podpis pogodbe o nakupu oklepnikov pa tedanji obrambni minister Karl Erjavec.
Na vprašanje o povezavah z Riedlom je Janša poudaril, da ga ne pozna in da z njim ni imel niti posrednih niti neposrednih stikov. Glede Wolfa pa je dejal, da ga pozna, odkar proti njemu poteka postopek, medtem ko prej ni imel stikov z njim.
Milijonske podkupnine
Dunajski proces proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja, je povezan s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge.

Avstrijski lobist Hans Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji. Oba očitke zanikata.