Zaradi majhne verjetnosti, da bi se grožnja lahko tudi dejansko udejanjila, so na policiji sprva tehtali, ali z obvestilom vznemirjati javnost ali ne, a so se nato vendarle odločili, da bodo šole na potencialno nevarnost opozorili in jih pozvali k preventivnemu ravnanju. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Zaradi majhne verjetnosti, da bi se grožnja lahko tudi dejansko udejanjila, so na policiji sprva tehtali, ali z obvestilom vznemirjati javnost ali ne, a so se nato vendarle odločili, da bodo šole na potencialno nevarnost opozorili in jih pozvali k preventivnemu ravnanju. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Grožnja o tem, da se bo na eni od slovenskih šol 10. aprila zgodilo enako kot na Finskem, ko je 12-letnik streljal na sovrstnike, je bila pred izbrisom nekaj minut objavljena med komentarji na enem od spletnih portalov. Čeprav grožnja ni bila uperjena zoper konkretno šolo, posameznika ali skupino ljudi, prav tako ni bilo navedeno, v katerem kraju naj bi se napad zgodil, zaradi česar komentarja ni bilo mogoče opredeliti kot kaznivo dejanje, so na policiji komentar ocenili kot varnostni dogodek, na katerega so se odločili odreagirati.

Preventivni nasveti in gradiva:

Policija še naprej zbira obvestila

Policija je zvečer podala dodatna pojasnila o svojem ravnanju. "Policija je takoj, ko je bila od občana obveščena o konkretni objavi, pristopila k preveritvi okoliščin in izvedbi prvih nujnih ukrepov, med katere spada tudi vrednotenje pridobljenih podatkov. Ne glede na to, da po prvem preverjanju nismo ugotovili podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, policija aktivno nadaljuje zbiranje obvestil in dokazov, ki bi potrdili morebiten obstoj kaznivega dejanja in izsledili avtorja zapisa," so sporočili iz policije. Zaradi preventive in samozaščitnega ravnanja so tudi obvestili del javnosti oziroma pozvali policijske postaje, naj obvestijo osnovne šole na svojih območjih; po prejemu novinarskih vprašanj pa so obvestili medije in širšo javnost.

"Staršem svetujemo, da v prihodnjih dneh predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo običajno dnevno rutino, pri tem pa poudarjamo, da je pomembno, da svoje otroke opazujejo, se z njimi pogovarjajo, jim svetujejo itd., saj so oni prvi, ki lahko zaznajo spremembe v otrokovem vedenju ali pa jim bo otrok zaupal svoje stiske, težave, posebnosti in opažanja v šoli ali v prostem času," so še zapisali.

Slovenska policija je preventivna predavanja in usposabljanja na šolah začela po lanskem streljanju maja v Beogradu, kjer je mladoletnik ubil devet učencev in varnostnika ter ranil šest ljudi. Kot je novinarski konferenci v ponedeljek dejal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU-ja Ljubljana Stojan Belšak, je skupni cilj vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih zagotavljati občutek varnosti.

Če kdo prepozna nenavadno vedenje otrok ali kakšnih drugih ljudi, povezanih v šolskem okolju ali zunaj njega, policija prosi, da jih o tem obvesti na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko pa tudi anonimno na številko 080 1200.

"Naš skupni cilj ostaja, da vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih vedno zagotavljamo občutek varnosti. Ta je osnovni pogoj za normalno delujoče vzgojno-izobraževalno okolje," je poudaril minister Felda. Foto: BoBo

Minister Felda: Vsako grožnjo moramo obravnavati resno

"Tveganja pojavov ekstremnega nasilja v slovenskih šolah so majhna, vendarle pa moramo vsako grožnjo obravnavati z največjo resnostjo," je na novinarski konferenci poudaril tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Kot je povedal, je ministrstvo v ponedeljek popoldne ravnateljicam in ravnateljem posredovalo obvestilo o seznanitvi z grožnjo, zraven pa dodalo tudi nasvete za prihodnje ravnanje.

"Za premostitev nastale situacije v teh dneh je seveda pomembno predvsem to, da med sabo komuniciramo oziroma da smo pozorni na morebitne stiske in strahove tako otrok in mladostnikov kot staršev in vseh zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih," je poudaril minister. Vodstva šol je ministrstvo ob tem pozvalo, naj bodo v prihodnjih dneh še posebej pozorni na učence, dijake in tudi na dogajanja sploh v šolskih prostorih na splošno.

"Pri tem je pomembno, da odrasli k zadevi pristopimo konstruktivno, razumno in umirjeno oziroma se izogibamo vsakršnim paničnim reakcijam, ki bi pri otrocih in mladostnikih morda na ta način poglobile stiske," je poudaril minister. Na pomisleke staršev, ki zaradi strahu razmišljajo celo o tem, da v sredo otrok ne bi poslali v šolo, pa Felda svetuje, naj se pogovorijo z učitelji ali pa z vodstvom šol, da se prepričajo o varnosti otroka v šoli. Absolutne varnosti sicer nikoli ni, je priznal, a ob tem znova poudaril oceno policije, da je tveganje izrazito majhno.

Na nekaterih šolah bo v prihodnjih dneh tudi varnostnik, vhodi pa bodo med poukom zaklenjeni. Minister je ob tem dejal, da se lahko ravnatelji šol samostojno odločijo, da bodo izvedli določene protokole, denimo zagotovijo dodatno varnost. "Priporočamo pa vsekakor, da to delajo vedno v sodelovanju s policijo," je poudaril.

Denis Čaleta in Tristan Rigler. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Denis Čaleta in Tristan Rigler. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Čaleta in Rigler o grožnji z nasiljem v šoli: Policija se je odzvala pravilno

"Samo zamislite si, da bi se nekaj zgodilo, pa da policija o tem ne bi obvestila javnosti. Menim, da je prav, da je policija ukrepala," je v večernih Odmevih komentiral varnostni strokovnjak Denis Čaleta. Lahko se razpravlja, ali so bili vsi ukrepi izvedeni popolnoma pravilno, ampak o tem se bomo nekaj naučili, je dodal. Nadalje je ocenil, da je splet postal kraj, kjer se širijo informacije, ki v družbi lahko sprožijo preplah. Gre za relativno nov varnostni pojav v slovenski družbi, na katerega bomo morali najti razumen odgovor. Čaleta je še opozoril na možnost, da bi lahko šlo za namerno dezinformacijo, morda tudi v kontekstu hibridne vojne.

"Mislim, da je bila reakcija policije povsem na mestu. Sporočilo je, da bodo višje instance poskrbele za varnost. Otroci in tudi odrasli posledično potrebujemo občutek varnosti v takšnih primerih ali pa grožnjah. V tem pogledu bi jaz to ocenil kot zelo pozitivno," pa je dodal klinični psiholog Tristan Rigler. Po njegovem mnenju sta najbolj nevarni dve skrajnosti: panika in prestrašenost. "V tem primeru je treba ohraniti zdravo mero razuma in temu ne posvečati preveč pozornosti, po drugi strani pa tega ne smemo ignorirati. Mislim, da je bila reakcija za zdaj povsem ustrezna," je še dodal psiholog.

Denis Čaleta in Tristan Rigler o možnosti napada v šolah

Na nekaterih šolah sprejeli preventivne ukrepe

Na nekaterih šolah so ob tem sprejeli tudi dodatne zaščitne ukrepe, ki pa se od šole do šole razlikujejo. Vodstvo ljubljanske mestne občine (MOL) je šole, denimo, že obvestilo, da bodo do petka med 7. in 17. uro na vseh ljubljanskih osnovnih šolah poskrbeli za dodatno varovanje šole z varnostnikom. "Po navodilih MOL-a bomo okrepili varovanje šole z dodatnimi kadri v šoli. Šolski prostori bodo v času delovanja šole zaklenjeni, izvajali bomo le dejavnosti, ki so vezane na šolske prostore," so staršem sporočili z ene od ljubljanskih osnovnih šol.

Sorodna novica Policija miri, da je možnost napada v slovenskih šolah malo verjetna

Kot je v okviru svoje redne novinarske konference dejal ljubljanski župan Zoran Janković, so bili obveščeni, da ima 40 ljubljanskih šol varnostnika – nekaterim so ga priskrbeli zdaj, druge pa so svoje varnostnike imele že pred tem.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Valentina Plaskan, so medtem na Kamniškem policisti že v nočnem času nadzorovali okolico osnovnih šol, v njihovi neposredni bližini pa bodo tudi čez dan, na eni od koroških osnovnih šol pa so se odločili, da učencem med poukom ne bodo dovolili zapustiti razreda in jih bodo pozvali, da tudi odmor raje preživijo v razredu kot na hodniku. Nekateri ravnatelji so starše ob tem opozorili, naj bodo pozorni na otroke in na to, kaj imajo v svojih torbah in jaknah.

Šolski minister: Varnost je najpomembnejša

Predsednica združenja ravnateljev kritična do odziva policije

Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič je po objavi spletnega komentarja z grožnjo napada v slovenskih šolah kritična do odziva policije.

Odločitev policije, da javnost obvesti o grožnji, za katero niso prepričani, ali je resnična, je Mojca Mihelič v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo označila za nenavadno. Kritična je bila tudi do tega, da so posamezni policisti o domnevni grožnji obveščali posamezne šole. Pri tem je izrazila pričakovanje, da policija v primeru resne varnostne grožnje obvesti ministrstvo za šolstvo, ki posameznim šolam pošlje smernice in preventivne ukrepe.

"Pred tem, da gre policija v javnost, bi pričakovali, da bodo vzpostavili dialog z ministrstvom, ki bo obvestilo šole, in potem šele poziv javnosti, staršem in otrokom. Tisti, ki neposredno vplivamo na šolo, moramo biti enotno in sočasno obveščeni," je zatrdila Mojca Mihelič.

Združenje prvotno ni koordiniralo odziva na grožnjo, saj je informacija prišla v javnost, še preden je bilo obveščeno ministrstvo, je pojasnila. Zaradi napačnega sporočanja se je situacija nepotrebno stopnjevala, kar je po njenih besedah zelo prestrašilo učence. "Otroci so danes v šolo prišli zelo razburjeni in s sabo prinašali zelo različne zgodbe," je pojasnila, sicer ravnateljica ljubljanske osnovne šole Danile Kumar.

Kot je dejala, so se učitelji z njimi pogovorili, jih pomirili in jim pojasnili, kako ravnati v primeru grožnje. Pri tem je poudarila, da se v šolah redno izobražujejo in obnavljajo znanje o tem, kako ravnati v vseh presenetljivih situacijah. "Verjamem in zaupam učiteljem, šolnikom in staršem, da bodo zmogli racionalno razmisliti o resnosti take grožnje," je poudarila.

V združenju so v ponedeljek obvestili člane o primernem odzivu na takšne in podobne grožnje, je še pojasnila. Na starše so medtem naslovili zapis na spletni strani združenja, ki jih poziva, da otrokom prisluhnejo, jih slišijo in opazijo, kadar s spremenjenim vedenjem sporočajo stisko. Starše so prosili še, da se z otroki pogovorijo na način, da ne bodo ob tem dodatno okrepili njihovih stisk.

Predstavnica staršev: Panika ne bo rešila nič, starši morajo ostati mirni

Na zaostreno varnostno dogajanje so se odzvali tudi iz Zveze aktivov svetov staršev.
Predsednica zveze Lara Romih poudarja, da je varnostna situacija na šolah pod nadzorom, da ravnatelji in učitelji vedo, kako morajo ravnati, da so navodila pristojnih jasna, še posebej zaradi lanskega tragičnega strelskega pohoda na beograjski osnovni šoli.

Poudarja veliko odgovornost staršev glede nadzora tega, kaj otroci nosijo s sabo v šolo, in dodaja, da panika ni rešitev. "Panika ne bo rešila ničesar – to je nepotrebna situacija – starši bi morali ostati mirni, tako bodo mir prenašali na otroka. Če bodo oni okrog tega reagirali panično, se bo to preneslo na otroke – to ne pomaga nobenemu. Naša odgovornost ali vsaj soodgovornost pa je, da pogledamo, kaj otroci nosijo v šolo – tudi veliki otroci, ne samo majhni," je dejala za Televizijo Slovenija.

Preventivni varnostni ukrepi na šolah