Policista sta na Smrečnika skupno izstrelila osem nabojev, orožje pa sta uporabila, da bi zmanjšala število žrtev. Foto: RTV SLO
Policista sta na Smrečnika skupno izstrelila osem nabojev, orožje pa sta uporabila, da bi zmanjšala število žrtev. Foto: RTV SLO
Poslovilno pismo
Sin Hermana Smrečnika je prepričan, da je bil oče umorjen. Foto: RTV SLO

Policijska preiskava je pokazala, da je Smrečnik najverjetneje umrl zaradi strelov, in ne v eksploziji, ki jo je sprožil sam, a bo natančnejše podatke razkrila obdukcija. Policista, ki sta nanj streljala zaradi zavarovanja življenj, naj ne bi prekoračila pristojnosti, je poročala Televizija Slovenija.

Ker Smrečnik ni upošteval večkratnih opozoril policistov, sta na kraj dogodka v slabe četrt ure prihiteli dve policijski patrulji. Smrečnik je še naprej grozil 42-letni Marjani Hostnik, zato je eden izmed policistov izstrelil opozorilni strel v zrak. Ker tudi ta ni zalegel, sta 25- in 27-letni policist zaradi zavarovanja ljudi uporabila strelno orožje. Smrečnik se je zgrudil pod streli, pri tem pa hotel sprožiti še razstrelivo in drugo bombo, zato sta policista ponovno streljala.

Smrečnik je imel ob sebi tri zavitke razstreliva pentrit, skupaj težke 1,5 kilograma, vžigalno vrvico, dva detonatorja, štiri ročne bombe in pištolo kalibra 9 milimetrov z enim nabojem v cevi in s trinajstimi v nabojniku.

V ozadju lesne malverzacije?
Družina ustreljenega je prepričana, da je do uboja prišlo načrtno, saj naj bi oče treh otrok in mož, sicer lastnik žage, prišel do podatkov, kako nekateri izkoriščajo in namerno uničujejo gozdove. Pokojnik je vse to zapisal tudi v zvezek, ki ga je našla njegova družina.