Sergej Racman. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sergej Racman. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ljubljansko okrožno sodišče je Sergeja Racmana zaradi oškodovanja upnikov pri prodaji ljubljanskega Koloseja, največjega kompleksa kinodvoran v državi, poleti 2022 obsodilo na dve leti zaporne kazni.

Racman je poskušal sodbo izpodbiti, a neuspešno. Višje sodišče v Ljubljani je njegovo pritožbo lani proti koncu leta zavrnilo in potrdilo obsodilno sodbo, ki je s tem postala pravnomočna.

Racman zaporne kazni ni začel prestajati takoj, saj so njegovi zagovorniki skušali sodišče prepričati, naj mu dovoli enega od alternativnih načinov prestajanja kazni. Tako so si prizadevali za ukrep t. i. vikendzapora, po katerem bi bil v zaporu le ob koncih tedna, sicer pa bi kazen odslužil z opravljanjem dela v splošno korist, je poročal portal Necenzurirano.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da sodišče teh prošenj ni uslišalo, zato je ukrep zaporne kazni na začetku februarja postal pravnomočen, Racman pa je začel prestajati dosojeno zaporno kazen. Zakaj je sodišče prošnjo zavrnilo, ni znano. Prav tako ni znano, kdaj natančno je Racman nastopil kazen in v katerem zavodu jo prestaja.

Proti Racmanu sicer poteka še sojenje zaradi domnevne zlorabe prostitucije in pranja denarja v nočnem klubu Marina na Ajševici. V tej zadevi je skoraj leto dni preživel v priporu, izpustili pa so ga šele po tem, ko je sodišču nakazal 800.000 evrov varščine. Zaključne besede v tem postopku bi lahko bile, če ne bo zapletov s preverjanjem nekaterih dokazov, izrečene že konec tega meseca in na začetku maja.