Gradbišče, katerega jamo je moral Grep sanirati. Fotografija je iz leta 2009. Foto: MMC RTV SLO
Gradbišče, katerega jamo je moral Grep sanirati. Fotografija je iz leta 2009. Foto: MMC RTV SLO

SCT bi moral sanirati svojo nekdanjo gradbeno jamo v Stožicah, kjer je danes stadion. Vendar je gradbeni velikan svojo pogodbeno obveznost do ljubljanske mestne občine opravil slabo, zato je ta za sanacijo najela podjetje Grep. Organi pregona so menili, da mestni občini ne bi bilo treba storiti tega, ampak bi morala vztrajati, da jamo sanira SCT.

Specializirano državno tožilstvo županu Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoranu Jankoviću očita, da je s tem za podjetje Grep pridobil premoženjsko korist v višini 1,4 milijona evrov. Sodišče je to zavrnilo in ugotovilo, da je župan Janković ravnal v korist občine.

"Grep je postavil končni obračun za 137 milijonov evrov, ki ga je potrdil nadzorni organ DRI. Moj supernadzor je znižal ta račun na 123 milijonov evrov, se pravi je 14 milijonov prihranil. In jaz sem ga nato še znižal na 119 milijonov evrov. Sodišče je tudi ugotovilo, da smo s svojim načinom prihranili teh 17 milijonov," je komentiral Janković.

Tožilstvo se lahko na sklep še pritoži. Sicer pa se preiskave zoper Jankovića vodijo še v vsaj petih primerih, med drugim v zvezi z domnevno škodo na račun Evropskih skupnosti, pa glede izogibanja plačilu davka pri prodaji Mercatorjevih delnic, v zvezi z donacijami in domnevno nepotrebnim nakupom hladilnice v Stožicah v korist Grepa.