Ključno vprašanje je, kako so bile vknjižene opcijske pogodbe prodaje delnic Istrabenza. Foto: BoBo
Ključno vprašanje je, kako so bile vknjižene opcijske pogodbe prodaje delnic Istrabenza. Foto: BoBo

Vodja računovodstva v Pivovarni Laško Dragica Čepin je dejala, da opcijske pogodbe niso bile pravočasno vknjižene. Kot priča je pojasnila, da se je s poslom prodaje delnic Istrabenza prvič srečala septembra 2007, ko je dobila notarski zapis o prodaji poslovnega deleža v družbi Plinfin in prodaji delnic Istrabenza Plinfinu. Ker je bil to eden bolj neobičajnih poslov, se je pred njegovo vknjižbo posvetovala z revizorji. Skupaj so ugotovili, da posel ne bo imel posebnih davčnih učinkov za pivovarno.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. Pivovarna Laško je ta delež za 23 milijonov evrov prodala najprej hčerinski družbi Plinfin, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

"S poslom je bil ustvarjen dobiček, s tem pa se je zadeva zame končala, vendar sem želela pred oddajo davčnega obračuna za leto 2007 še mnenje revizorske hiše Deloitte, ali obstaja kakšno davčno tveganje zaradi neuresničenega dobička med ceno delnice na borzi in v opcijskih pogodbah," je pojasnila. Kot je dodala, je bilo iz mnenja razvidno, da davčnega tveganja ni.

Čepinova je na vprašanje tožilca Jožeta Kozine pojasnila, da so bili organi uprave sicer dolžni v mesecu nastanka predložiti vse pogodbe, tudi opcijske, vendar tega niso storili. Kot je poudarila, je opcijske pogodbe o prodaji delnic med Sportino, Microtrustom in Pivovarno Laško dobila šele v sklopu davčnega pregleda, ki je potekal pozneje. V svojo zaščito je zato podpisala izjavo, da je bila šele ob davčnem pregledu seznanjena z določenimi podrobnostmi tega posla.

Zagovornike obtoženih je zanimalo predvsem, kakšna je bila v tem poslu vloga nekdanjega člana uprave pivovarne Roberta Šege, vendar pa Dragica Čepin natančnega odgovora ni vedela. Pojasnila je sicer, da je bil Šega sicer zadolžen za področje naložb.

Dragica Čepin je od avgusta 2011 kot predstavnica delavcev tudi članica nadzornega sveta pivovarne. Pojasnila je, da kot nadzornica ni bila seznanjena z vložitvijo premoženjsko-pravnega zahteva zoper obtožene zaradi oškodovanja družbe.

Slovenski ali mednarodni standardi
Nekdanji direktor Microtrusta Nastja Sušinski je pričo vprašal, zakaj se je pivovarna leta 2005 odločila za uporabo mednarodnih finančnih standardov. Dragica Čepin je odvrnila, da so bili kot skupina zakonsko zavezani k temu. Ob tem je Sušinski pojasnil, da tožilstvo v obtožnici očita, da je bil posel vknjižen skladno s slovenskimi računovodskimi standardi, ne pa mednarodnimi.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, so sicer obtoženi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović in kranjski odvetnik Branko Lipovec. Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski je zaradi poškodbe začasno izločen iz postopka.

Ker sta Lipovec in Bajrović prejšnji teden priznala krivdo za očitana kazniva dejanja ponarejanja oziroma pomoči pri ponarejanju listin, bo zanju po izreku kazenskih sankcij sojenje končano.

Zagovornik Kristjana Sušinskega Luka Podjed je danes sicer vložil zahtevo za izločitev senata ljubljanskega okrožnega sodišča. Predsednica senata Vladislava Lunder zahteve sicer še ni prejela, vendar pa o njej še ne bo odločala, saj je Kristjan Sušinski začasno izločen iz postopka.