Prošnjo Softićevega zagovornika, naj mu pripor prekvalificirajo v hišni pripor, je sodišče zavrnilo. Foto: BoBo
Prošnjo Softićevega zagovornika, naj mu pripor prekvalificirajo v hišni pripor, je sodišče zavrnilo. Foto: BoBo

Dopoldne se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje Blažu Ereizu in Denisu Softiću. Obtožena sta ropa pošte v Kresnicah, med katerim je umrla poštna uslužbenka, pa tudi ropa pošte v Divači.

Zvrstilo se je pet prič, med drugim tudi Katarina Klopčič, teta Blaža Ereiza - po obtožnici naj bi bil prav on tisti, ki je sprožil smrtni strel proti uslužbenki. Kot je v solzah pojasnila Klopčičeva, je Blaž z njo, očetom in babico živel že od drugega leta.

Alkohol, pritiski, nasilje, policija
V družini sta bila stalno prisotna alkohol in nasilje ter hud psihični in fizični pritisk, tudi policija jih je večkrat obravnavala, je zatrdila teta. Oče naj bi Blaža pretepal že od zgodnjega otroštva, v enem izmed prepirov pa je Blaž hotel zabosti babico - kar je preprečil bratranec, je dodala Klopčičeva. Še večje težave naj bi se začele v srednji šoli, ko je Ereiz - kljub pomoči tete - "preprosto tonil v dolgovih".

Kako je nasilje vplivalo na osebnost?
Strokovno oceno Ereizove ocene bo po nalogu sodišča pripravil tudi klinični psiholog. Glede na pričanje tete je Ereizov zagovornik Luka Zajc predlagal, naj se psihologa povpraša tudi o vplivu nasilja na obtoženčev osebnostni razvoj.

Abramovič: Nekdanja kriminalistka skrivala Ereiza
Pričal je tudi Ereizov prijatelj Bojan Abramovič, ki naj bi se z obtoženim družil na dan obeh ropov - pošte v Divači in Kresnicah. Na pijači v središču Ljubljane je Ereiz dejal, da je zadel na športnih stavah, je zatrdila priča. Abramovič je tudi pojasnil, da je bila nekdanja kriminalistka Maja Tanasič v tistem času njegovo dekle in da je po ropu skrivala Ereiza.

Trikotnik Ereiz, Tanasič, Abramovič
Na tej pijači v Ljubljani je nato Ereiz Abramoviča spraševal, kje ima dekle, Abramovič pa mu je odgovoril, da sta sprta. Zato je Ereiz Tanasičevo s SMS-sporočili uspešno povabil v lokal. Tam naj bi dekle in Abramovič zgladila spor, a Tanasičeva tam ni zdržala dolgo.

Fanta sta zato vzela njen avtomobil in obiskala še nekaj lokalov.

Abramovič je v pričanju še zatrdil, da je bil on tisti, ki je ponoči prespal pri Tanasičevi. Ko je zjutraj kriminalistka odšla, je Ereiz vstopil skozi okno ter se z Abramovičevim dovoljenjem oprhal in obril, po skupnem kosilu pa se nista več videla.

"Softić je zvenel povsem običajno"
Kot priča je še nastopil Softićev bratranec, ki se je z obtoženim po telefonu pogovarjal na dan ropa, a kot pravi, je Softić zvenel popolnoma običajno. Prav tako sta pričala uslužbenca pošte v Divači. Softićev zagovornik Matjaž Markelj pa je sodišču predlagal, naj njegovi stranki pripor prekvalificirajo v hišni pripor, kar pa je senat zavrnil. Sojenje se nadaljuje 14. marca.