Foto: MMC RTV SLO/GRS Tržič
Foto: MMC RTV SLO/GRS Tržič

Predstavniki policije in reševalcev so v izjavi po reševalni akciji pojasnili, da so bile v severni steni Storžiča, v Kramarjevi smeri, tri naveze s po dvema alpinistoma.

Vodja intervencije, gorski reševalec iz GRS-ja Tržič, Sašo Rožič je povedal, da je v reševalni akciji v dveh nesrečah sodelovalo 24 reševalcev s tremi lavinskimi psi, ob pomoči policijskega in vojaškega helikopterja.

"Prvi plaz je odnesel dva alpinista, ki sta umrla. Dva očividca, ki sta bila tudi zasuta, sta to javila in začelo se je reševanje. Med reševalno akcijo sta višje v Kramarjevi steni dva alpinista sprožila plaz na višini 2000 metrov, ki se je ustavil na 1400 metrih. Na terenu so bili reševalci, ki so se lahko umaknili plazu. Dva reševalca pa sta se pri tem poškodovala. Eden huje in eden lažje," je povedal Rožič. V drugem plazu je umrl eden od alpinistov.

Plaz vzel tri življenja, več ranjenih

Prvi plaz dopoldne, drugi popoldne

PU Kranj navaja, da se je v Kramarjevi smeri plaz sprožil okoli 10.30 in odnesel dva izkušena alpinista. Enega od njiju je plaz zasul, drugi je ostal na površini. Dva alpinista, ki sta vstopala v isto smer, pa je plaz delno zasul.

"Po prvih podatkih nista poškodovana in sta takoj začela najprej s samoizkopavanjem, potem pa še z reševanjem prvih dveh alpinistov, vendar so bile poškodbe prehude. Po njunem klicu so bili aktivirani tržiški gorski reševalci, helikopterska reševalna ekipa na Brniku z vojaškim helikopterjem in gorska policijska enota s policijskim helikopterjem. Helikopterja sta se v reševanju izmenjevala v zraku, tako da je bil eden ves čas na kraju," so navedeli na PU-ju Kranj.

Ob 13.20 se je sprožil še drugi plaz, ki je odnesel še dva alpinista. Eden izmed alpinistov je zaradi hudih poškodb v plazu umrl. Drugi alpinist pa je bil huje poškodovan in s helikopterjem odpeljan v nadaljnjo oskrbo.

"V času sprožitve drugega snežnega plazu je bila na plazovini ekipa štirih gorskih reševalcev z zdravnikom. Skupino reševalcev je na sekundarni plaz prek radijske postaje še pravočasno opozorila koordinacijska ekipa pod krajem intervencije. Kljub temu jih je plaz delno zasul in poškodoval dva od njiju. Oba sta bila s kraja odpeljana s helikopterjem," so dodali.

Gorenjski policisti še navajajo, da preverjanje posameznih okoliščin še poteka, celotna intervencija pa je bila izjemno zahtevna.

"Razmere so bile težke tako v zraku kot tudi na tleh. Pihal je veter do 50 km/h, tudi po sekundarnem plazu pa je realno obstaja verjetnost še novih plazov," so opisali.

Sorodna novica Na italijanski strani Kanina plaz usoden za slovenskega turnega smučarja

Nevarnost snežnih plazov ostaja velika

Sprožena plazova si je ogledala tudi strokovnjakinja za snežne plazove z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC-ja SAZU-ja in Službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič Manca Volk Bahun, ki je povedala, da je v zadnjih dneh pihal okrepljen severni veter, ki je prenašal sneg v zavetrne lege. Na teh delih je veliko napihanega snega in že ob manjši dodatni obremenitvi se lahko sproži snežni plaz. Ne glede na smer vetra so se lokalno gradile klože tudi pod severnimi grebeni, predvsem pod opastmi. Na teh delih bo tudi v prihodnjih dneh zaradi nizkih temperatur ostala nevarnost proženja snežnih plazov velika. Pihal bo tudi veter, ki bo še prenašal rahel sneg in gradil klože in opasti, je opozorila.

V Kamniško-Savinjskih Alpah so ugasnila tri življenja