Požar skladišča na Plemljevi ulici v Vižmarjah je izbruhnil nekaj minut po 4. uri. S palet, naloženih ob objektu, se je ogenj razširil v notranjost objekta, v katerem ima skladišča več podjetij, tudi trgovsko podjetje z gumami, je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Vodja intervencije Dolinar o požaru v Vižmarjah

Gasilska brigada Ljubljana je na Facebooku pojasnila, da je v intervenciji sodelovalo skupaj več kot 220 gasilcev iz 24 enot. Koordinacijo je izvajala enota za podporo vodenju, prav tako je sodelovala enota za logistiko. Aktiviran je bil celoten štab javne gasilske službe Ljubljana in predstavniki oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri Mestni občini Ljubljana. Aktivirali so tudi državni ekološki laboratorij, saj se je v zrak dvigal močan temen dim.

Na območju povišana vrednost trdih delcev v zraku, drugih strupenih snovi niso zaznali

Že dopoldne so v brigadi pojasnili, da je v teku koordinacija sanacije pogorišča, ki se bo predvidoma izvajala s pomočjo gradbene mehanizacije. Ažurno izvajajo tudi meritve ozračja. V neposredni bližini požara je v ozračju še vedno povečana prisotnost trdih delcev oz. saj, drugih strupenih snovi pa meritve niso pokazale.

Kaj se je zgodilo?

Po navedbah Uprave za zaščito in reševanje so ob 4.12 ob večjem skladišču na Plemljevi ulici zagorele palete, naložene ob objektu, potem pa se je požar razširil v notranjost objekta, kjer ima svoja skladišča več podjetij.

Ob 7. uri so iz Gasilske brigade Ljubljana, sporočili, da so primarno preprečili širjenje požara na celoten objekt in na pisarniški del, še vedno pa intenzivno gorijo različni skladiščeni materiali. Poškodovanih oseb ni bilo.

Okoli 11. ure so sporočili, da je glavnina gorečih površin pogašena, za gašenje pa so uporabili tudi penilo.

Vodja intervencije Jure Dolinar je v Odmevih povedal, da so požar pogasili okoli 14. ure, ves čas pa se pojavljajo manjša žarišča, zato je pred gasilci naporna noč. Vzrok za nastajanje manjših žarišč je podrtje stavbe in njene konstrukcije.

Gasilci stražijo požarišče v Vižmarjah

Po podatkih policije v požaru in intervenciji ni bil nihče poškodovan, nastala pa je večja gospodarska škoda več podjetjem. Ogled kraja požara bodo preiskovalci začeli, ko bodo to razmere dopuščale, predvidoma pa bo to v sredo, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Promet še vedno oviran

Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaradi odstranjevanja posledic požara oviran promet v križišču Celovške ceste in Kosmačeve ulice. S Celovške ceste je zavijanje na Kosmačevo ulico dovoljeno samo za stanovalce in mestni potniški promet. Več o stanju na cestah.

"Nekaj minut čez 4. uro zjutraj smo bili obveščeni, da gori v skladiščnem objektu. Na terenu je trenutno veliko gasilskih enot, preprečili smo širjenje požara na druge dele objekta, tudi pisarniški del. Gori ogromno skladiščnih materialov, les, gume. Okoliškim prebivalcem svetujemo, naj zaprejo okna, saj se dviga tudi veliko pare. Ni pa sicer nevarnosti. Znotraj žarišča je požar še zelo aktiven, napade izvajamo s štirih strani, bo še trajalo nekaj časa," je za Televizijo Slovenija dopoldne dejal Robert Okorn iz GB-ja Ljubljana.

Janković: Za požarno varnost odgovoren vsak lastnik objekta

Zoran Janković. Foto: BoBo
Zoran Janković. Foto: BoBo

Ljubljanski župan Zoran Janković ne želi špekulirati, zakaj je prišlo do obsežnega požara. Vsak lastnik, investitor ali posameznik mora paziti na tiste stvari v objektu, kjer se požar lahko zgodi, je opozoril Janković. "Požarna varnost je za objekte predpisana in jo vsaj v javnih objektih kontroliramo," je povedal.

Ob tem je pohvalil ljubljanske gasilce in dejal, da so bili tako gasilci Gasilske brigade Ljubljana kot gasilci prostovoljnih društev ob 4.30 že na terenu.

Ob vprašanju o čistosti zraka v Ljubljani je spomnil, da je organizacija European Best Destinations Ljubljano letos uvrstila na prvo mesto med zelenimi prestolnicami v Evropi. Komisija je v obrazložitvi izpostavila pet točk in prva je bila čist zrak, "na kar sem izjemno ponosen", je dejal Janković.

Obsežen požar v ljubljanskih Vižmarjah

Dodal je, da v Ljubljani ne bodo čakali na rešitve iz Glasgowa in na leto 2050, ampak bodo že do decembra 2022 zmanjšali porabo premoga v Ljubljani za 70 odstotkov.

Foto: Jure Čokl