Cvetković je pred roko pravice najprej pobegnil v Švico, zdaj pa naj bi se nahajal v Srbiji. Foto: Televizija Slovenija/Eugenija Carl
Cvetković je pred roko pravice najprej pobegnil v Švico, zdaj pa naj bi se nahajal v Srbiji. Foto: Televizija Slovenija/Eugenija Carl
Cvetkoviča iščejo tudi preko Interpola. Foto: MMC RTV SLO

Cvetković je namreč že od konca leta 2009 na begu. Pred organi pregona in razjarjenimi več tisoč vlagatelji iz Slovenije in Hrvaške, ki so mu zaupali 50 milijonov evrov.

"Dne 7. 12. 2011 je bil zoper obtoženca odrejen pripor zaradi begosumnosti, nato pa so bili razpisani tiralica, mednarodna tiralica in evropski nalog za prijetje. Nič od navedenega ni bilo realiziranega. Obtoženec je najverjetneje v Srbiji in je državljan Srbije, Srbija pa lastnih državljanov ne izroča," na naša vprašanja odgovarjajo v uradu predsednice koprskega sodišča.

Sodišče pa je v njegovi nenavzočnosti zunaj naroka zaslišalo vse predlagane priče in postavilo izvedenca finančne stroke.

Pobegli nekdanji lastnik diskoteke Lipa v Spodnjih Pírničah Robert Zavašnik, kjer so pred osmimi leti v nepopisni gneči umrla tri dekleta, ki je bil obsojen na pet let zapora, ni več na seznamu iskanih oseb slovenske policije in Interpola. Kar očitno pomeni, da je kazenski pregon zastaral.


Kupiš avto za pol cene, postaneš vetrni mogotec

Zoran Cvetković je goljuf neslutenih "poslovnih sposobnosti". Javnost je prvič opozoril nase leta 2003 z mamljivim oglasom v dnevnem časopisju.

Predstavljal se je kot diplomirani ekonomist in v prostem času izumitelj. Njegovo podjetje Adler, s pisarno v pritličju enega od stanovanjskih blokov na koprskem Markovem hribu, je kupce prepričevalo, da lahko svoje staro vozilo zamenjajo za dvakrat dražji avtomobil brez doplačila in brez odplačila, hkrati pa postanejo samodejni lastniki in vlagatelji v podjetje velikih načrtov.

Proizvajalo bi vetrne turbine, ki jih je izumil, kako drugače, sam Cvetković. Posel, v katerem naj bi se vrtele milijarde, se je končal z nekaj ogoljufanimi kupci, ki novih avtomobilov niso nikoli dočakali, z obiskom tržne inšpekcije in medijsko razgaljenim Cvetkovićem.

Banka pod krinko. Nov posel, nov nateg
Cvetković pa ni dolgo počival. Na naslovu bratove stanovanjske hiše v Izoli je kmalu zatem z velikim slavjem odprl "podružnico" panamske banke First Free Bank, in sicer tako, da je v Panami za nekaj mesecev in za nekaj dolarjev zakupil spletni naslov www.firstfreebank.com, nato pa v "bančno" mrežo, z obljubo o zelo ugodnih obrestih, zvabil na tisoče vlagateljev.

Natvezil jim je, da bodo njihove naložbe na t. i. deviznem trgu Forex poletele v nebo. V denarno verigo naj bi naivni vlagatelji vložili okoli 50 milijonov evrov. Zgodilo se je, da so ljudje celo prodali vse svoje premoženje, hiše … in mu zaupali denar.

Med pomagači tudi hrvaški politiki in zdravniki
Cvetković je k poslu pritegnil več deset "menedžerjev", ki so na terenu iskali nove in predvsem bogate naivneže in organizirali srečanja z zainteresiranimi vlagatelji.

Ti so jim izročali denar, in to kar brez vsakršnih potrdil ali pogodb. Po prejemu prvih obresti so jih Cvetkovićevi sopajdaši pregovorili, naj isti znesek vložijo naprej in tako še povečajo svoj vložek. Med "mojstri prevare" so bili poleg treh oseb z Gorenjskega tudi ugledni podjetniki, politiki in zdravniki s Hrvaškega.

Fantomska pravljica izpuhti, Cvetković tudi
Bančni nateg vlagateljev je trajal do oktobra 2009, ko so plačila na lepem presahnila. Cvetkovića ni bilo več mogoče priklicati, na njegovem elektronskem naslovu se je nabirala le enosmerna komunikacija. Opeharjeni vlagatelji in izterjevalci so mu puščali grozilna sporočila. Takrat je bil Cvetković že na begu.

Najprej naj bi pobegnil v Švico, nato pa naj bi se po ugotovitvah organov pregona za stalno zatekel v Srbijo. Za storjena kazniva dejanja mu grozi več kot deset let zapora, da bi ga slovensko sodstvo posedlo na klop, pa je vsaj za zdaj misija nemogoče.

Za primer Cvetković bo, kot kaže, odločilna časovna tekma med zastaralnim rokom in vstopom Srbije v Evropsko unijo. Sodišče ima sicer možnost primer odstopiti srbskim kolegom, vendar se morajo s tem strinjati vsi oškodovanci.

Eugenija Carl, TV Slovenija