Zagrožena kazen za Zimmermanova dejanja so tri leta zapora. Foto: BoBo
Zagrožena kazen za Zimmermanova dejanja so tri leta zapora. Foto: BoBo
Kim Stanič
Staničeva je ena izmed številnih Zimmermanovih žrtev. Foto: Eugenija Carl
Zimmermann kazensko ovaden

Hudi pooperativni zapleti, amputacija noge, ni zdravil zapletov, pacienti so morali pomoč poiskati na urgencah slovenskih bolnišnic, kjer so jih znova operirali, krči in "gluhost" nog, grdi rezi, iznakaženost, nepotrebni ali neučinkoviti posegi ter zavajanje pacientov glede uporabe operativne metode so konkretni primeri, ki so jih zbrali kriminalisti na podlagi prijav pacientov, ki so se po našem poročanju odločili, da zdravniku stopijo na prste.

Nepotrebna operacija in trajno poškodovan živec
Med njimi je tudi 33-letna Kim Stanič, ki jo je Zimmermann na začetku leta prepričal o operaciji krčnih žil, čeprav pri njej operacija sploh ni bila potrebna, so pozneje ugotovili žilni kirurgi, ki so reševali zaplete po posegu. "Vesela sem, da je prišlo do ovadbe. Operacija krčnih žil pri meni ni bila v ničemer medicinsko indicirana. Poleg bolečin in grdih brazgotin na nogi tudi težko hodim. Pred desetimi dnevi sem dobila izvid nevrologa. Zimmermann mi je poškodoval živec, poškodba je nepopravljiva," svojo izkušnjo opisuje mlada Koprčanka.

Za malomarno zdravljenje do tri leta zapora
"Potrjujemo, da smo ovadbo prejeli," so za TV Slovenija skopo odgovorili na koprskem tožilstvu. Če bo doživela epilog na sodišču, Zimmermannu grozi do tri leta zapora.

Da je Zimmermann operiral nestrokovno in zavajal paciente o operativni metodi, da operacije krčnih žil ni izvajal po metodi Chiva ter da ostajajo številni nepojasnjeni sumljivi primeri, saj Zimmermann ni hotel predati dokumentacije, je ugotovila že tričlanska komisija žilnih kirurgov. Ta je po naročilu zdravniške zbornice opravila izredni nadzor nad delom zdravnika, potem ko je kar trikrat zavrnil poziv, naj se udeleži nadzora. Potrdilo se je tisto, kar so številni žilni kirurgi trdili že ob začetku afere.

Zimmermann je sicer storil vse, da se je izognil nadzoru in izročitvi dokumentacije o pacientih, ki je zelo verjetno sploh nima. Da kolegom ne bi bilo treba nič pojasnjevati, je celo izstopil iz zbornice in vrnil licenco.

"Pri Zimmermannu desetkrat več zapletov"
Neprepričljivo je nastopil tudi na policijskem zaslišanju. Tudi tam je ponavljal, da gre za zaroto proti njemu, ker je uspešen zdravnik, da gre za medijsko gonjo in ljubosumje kolegov. V povezavi s pooperativnimi zapleti pri njegovih pacientih pa je trdil, da sodijo v "kvoto" "normalnih" štirih odstotkov zapletov, ki jih ima vsak zdravnik. Žilni kirurg Andrej Šikovec, ki je tudi popravljal noge po Zimmermannovih posegih, je ob začetku afere razkril, da je imel Zimmermann "desetkrat več zapletov kot drugi zdravniki" in da "se že po rezih vidi, da Zimmermann o kirurgiji nima kaj dosti pojma".

Pred poletjem smo razkrili Zimmermannovo sporno prakso, o njegovih operativnih posegih in posledicah so pred kamero pričali tako bolniki kot slovenski žilni kirurgi. Ti so nizali primere, ko so bolniki zaradi Zimmermannove neustrezne obravnave izgubljali noge, in opozorili na še druge zaplete, operiral je tudi osebe, pri katerih operacija ni bila potrebna, in v povsem neprimernih prostorih, brez dovoljenj in sprva brez kirurške specializacije, kar je že leta 2006 ugotovil nadzor zdravniške zbornice.

Zimmermann kazensko ovaden