Izstop Združenega kraljestva iz EU-ja je bil sprva predviden za 29. marec. Foto: Reuters
Izstop Združenega kraljestva iz EU-ja je bil sprva predviden za 29. marec. Foto: Reuters

Predlog vlade v 650-članski poslanski zbornici o predčasnih volitvah bi potreboval dvotretjinsko večino, kar pomeni 434 glasov. Za je glasovalo 299 poslancev, proti pa 70.

Johnson je po glasovanju napovedal, da bo vložil poseben zakonodajni predlog za razpis volitev na ta datum, ki pa bi za potrditev potreboval zgolj navadno večino.

Pri tem bi jo lahko podprli manjši opozicijski stranki Liberalni demokrati in Škotska nacionalna stranka, ki sta napovedali podoben predlog zakona za razpis volitev 9. decembra. Ti dve stranki in vladajoči konservativci, ki bi imeli skupaj dovolj glasov, sicer še niso usklajeni. Ne strinjajo se predvsem glede datuma.

Že tretja preložitev brexita

Je pa medtem EU odobril vnovično, že tretjo preložitev brexita, tokrat do 31. januarja leta 2020.

Novico je potrdil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je pojasnil, da lahko Združeno kraljestvo Unijo zapusti pred tem datumom, če bo britanski parlament sprejel izstopni dogovor. Ločitveni sporazum bi lahko začel veljati 1. decembra letos, 1. januarja ali 1. februarja prihodnje leto, piše v osnutku besedila, ki ga obravnavajo države članice.

Članice naj bi ob potrditvi prožne preložitve poudarile, da tega obdobja ni mogoče izkoristiti za ponovno odpiranje ločitvenega sporazuma ali začetek pogajanj o prihodnjih odnosih.

Predtem je že vir blizu francoskega predsednika Emmanuela Macrona dejal: "Najverjetnejši scenarij je, da bo 27 veleposlanikov držav članic EU-ja v ponedeljek sprejelo odločitev, da odobrijo odlog izstopa Združenega kraljestva iz Unije do 31. januarja." Macron je prejšnji teden preprečil, da bi voditelji sprejeli dogovor o dolžini preložitve, konec tedna pa sta se z britanskim premierjem Borisom Johnsonom znova slišala po telefonu.

Kaj bo v Londonu in Bruslju izposloval premier Boris Johnson? Foto: Reuters
Kaj bo v Londonu in Bruslju izposloval premier Boris Johnson? Foto: Reuters

Vir iz Elizejske palače je dodal, da si je Macron premislil, ker so se "možnosti za izvedbo parlamentarnih volitev na Otoku povečale". S tem je namignil, da bo Bruselj za to, da se bo strinjal z novo preložitvijo brexita, Londonu postavil tudi nekaj pogojev. Glavni bo, da se o izstopnem pogovoru, ki ga je Johnson sprejel z EU-jem, ne bodo več pogajali.

29, marec, 12. april, 31. oktober, 31. januar?

To bo že tretja preložitev britanskega izstopa iz EU-ja. Sprva je bil predviden 29. marca, a so ga preložili na 12. april. Z 12. aprila pa je bil nato preložen še na konec oktobra.

Prožno podaljšanje brexita