Po ruski vojaški agresiji na Ukrajino so cene energije v Evropi skokovito narasle. Foto: Reuters
Po ruski vojaški agresiji na Ukrajino so cene energije v Evropi skokovito narasle. Foto: Reuters

Še pred napovedjo Bruslja je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da bo Moskva prenehala dobavljati energente, če bo Evropska unija uvedla cenovno kapico za ruski plin in nafto.

"Želimo znižati ceno plina, zato bomo predlagali cenovno kapico za ruski plin. Cilj je povsem jasen. Vemo, da naše sankcije močno negativno vplivajo na rusko gospodarstvo, vendar Putin deloma blaži posledice s prihodki od plina. Moramo omejiti ruske prihodke, s katerimi Putin financira vojno v Ukrajini," je povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. "Naši ukrepi že imajo učinek, na začetku vojne je iz Rusije po plinovodih priteklo 40 odstotkov vsega uvoženega plina, zdaj le še devet odstotkov."

Pojasnila je, da bodo o sami višini cene plina razpravljali v petek z ministri držav članic, pristojnimi za energetiko, pri čemer je potrebna temeljita razprava, odločitev pa je mogoče sprejeti zelo hitro.

Kot je sicer razvidno iz t. i. non-paperja, ki ga je pred zasedanjem pripravila komisija, gre za uvedbo kapice na uvozno ceno za ruski plin, ki priteče po plinovodih. Ta plin Rusija tudi težko preusmeri v tretje države, še navaja dokument.

Po neuradnih informacijah, ki so zakrožile po medijih, bi lahko maksimalni prihodki od prodaje elektrike znašali 200 evrov na megavatno uro. Vendar pa so tudi viri pri komisiji poudarili, da bodo ceno določili po petkovem zasedanju ministrov.

Po besedah predsednice bodo predlagali, da se ti "nepričakovani dobički" preusmerijo k državam članicam, ki jih bodo nato namenile za podporo ranljivim skupinam prebivalcev in podjetjem.

Med petimi ukrepi, ki jih bo komisija pripravila zaradi naraščajočih cen elektrike, je Ursula von der Leyen napovedala še omejitev dobičkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, ki so cenejše od plina. Po besedah predsednice bodo predlagali, da se ti "nepričakovani dobički" preusmerijo v podporo ranljivim skupinam prebivalcev in podjetij. "Čas je, da imajo potrošniki koristi od nizkih stroškov nizkoogljičnih virov energije, kot so obnovljivi viri," je povedala.

Omejitev prihodkov mora po mnenju von der Leyen veljati tudi za naftna in plinska podjetja. Komisija bo predlagala, da se za ta podjetja uvede solidarnostni prispevek.

Predsednica komisije se je odzvala tudi že na napoved ruskega predsednika, da bo povsem ustavil dobavo plina, če bo EU uvedel cenovno kapico. "Putin že mesece manipulira s trgom plina, tako da nas ta napoved ne sme presenetiti," je povedala predsednica Evropske komisije in dodala, da je Rusija dobavo plina deloma ali popolnoma ustavila že 13 članicam EU-ja.

Pri tem je poudarila pomen solidarnosti pri oskrbi s plinom med državami in pa tudi nadomestitev ruskega plina s plinom drugih dobaviteljev, ki so zanesljivi.

Na vprašanje o morebitni uvedbi cenovne kapice na druge vrste plina, med drugim na utekočinjeni zemeljski plin (LNG), je predsednica odgovorila, da je tudi to na mizi.

Sorodna novica Putin: Rusijo je nemogoče osamiti in vojna v Ukrajini jo je samo še okrepila

Omejitev porabe elektrike

Naslednji ukrep bo namenjen podpori podjetjem, ki se zaradi velikih nihanj cen elektrike spopadajo z likvidnostnimi težavami. Von der Leyen je napovedala, da bodo članicam olajšali zagotavljanje državnih poroštev energetskim podjetjem.

Zadnji ukrep pa bo vključeval obvezno omejitev porabe vršne elektrike. Gre torej za porabo v obdobjih dneva, ko je poraba največja. Neuradno se omenja predlog za 10-odstotno zmanjšanje porabe.

"Zagotoviti moramo, da bodo ti ukrepi čim prej učinkovali, zato bomo tudi predlagali pravno osnovo, ki je namenjena kriznim razmeram," je še povedala predsednica komisije.

O teh ukrepih bodo v petek na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali ministri članic EU-ja, pristojni za energetiko, komisija pa bo predloge predvidoma predstavila v torek.

Slovenija pričakuje, da bo petkovo zasedanje dalo jasne smernice Evropski komisiji, kako naj obravnava trenutna izjemna nihanja na energetskih borzah, je danes na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ povedala državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Tina Seršen. Slovenija je za usklajeno rešitev na ravni EU-ja predlagala paleto ukrepov, ki bi preprečila ekstremna nihanja na energetskih borzah in posodobitev pravil trgovanja, ki bodo odsevala pravila na finančnih trgih. Gre za samodejne zaščitne sisteme, s katerimi bi obravnavali visoko volatilnost. Predlagala je tudi zagotovitev likvidnostne podpore vsem udeležencem na evropskem trgu, ki bi bila med državami primerljiva, zato da manjše članice EU-ja ne bi bile v slabšem položaju.

Bruselj napoveduje nove ukrepe proti energetski draginji

Putin: Neumna poteza

V govoru na gospodarskem forumu v Vladivostoku je Putin cenovno kapico označil za neumno potezo, ki bo vodila do še višjih cen in težav v evropskem gospodarstvu.

Putin je napovedal, da bo v primeru cenovne kapice Rusija odstopila od svojih dobavnih pogodb. "Ali bodo kakšne politične odločitve, ki bodo v nasprotju s pogodbami? Da, preprosto jih ne bomo izpolnili. Ne bomo dobavljali ničesar, če je to v nasprotju z našimi interesi," je zatrdil ruski predsednik.

"Ne bomo dobavljali plina, nafte, premoga, kurilnega olja – ne bomo dobavljali ničesar," je napovedal Putin.

Predsednica Evropske komisije pričakuje solidarnost med članicami EU-ja. Foto: Reuters
Predsednica Evropske komisije pričakuje solidarnost med članicami EU-ja. Foto: Reuters

"Putin manipulira s trgom plina"

Von der Leyen se je že odzvala na napoved ruskega predsednika, da bo popolnoma ustavil dobavo plina, če bo EU uvedel cenovno kapico. "Putin že mesece manipulira s trgom plina, tako da nas ta napoved ne sme presenetiti," je povedala in dodala, da je Rusija dobavo plina deloma ali popolnoma ustavila že 13 članicam EU-ja.

Pri tem je poudarila pomen solidarnosti pri oskrbi s plinom med državami in pa tudi nadomestitev ruskega plina s plinom drugih dobaviteljev, ki so zanesljivi.

Na vprašanje o morebitni uvedbi cenovne kapice na druge vrste plina, med drugim na utekočinjeni zemeljski plin, je predsednica odgovorila, da je tudi to na mizi.

Bruselj napoveduje nove ukrepe proti draginji