Zaradi niza spornih zakonov se je Madžarska znašla pod drobnogledom Bruslja. Foto: EPA
Zaradi niza spornih zakonov se je Madžarska znašla pod drobnogledom Bruslja. Foto: EPA

"Madžarska je odgovorila na nekatere pravne pomisleke komisije, a še vedno imamo resna vprašanja v povezavi z morebitnimi kršitvami zakonodaje Evropske unije glede prisilne upokojitve 274 sodnikov in javnih tožilcev na Madžarskem ter neodvisnosti madžarskega organa za nadzor nad varstvom podatkov," je sporočila evropska komisarka Viviane Reding.

Zaradi tega je Bruselj na dveh področjih nadaljeval pravni postopek z drugim opominom, ki se v bruseljskem žargonu imenuje obrazloženo mnenje. Madžarska mora zdaj hitro ukrepati, saj lahko drugače Komisija zadevo predloži Sodišču EU-ja.

Ker so zoper Madžarsko uvedli pospešen postopek, ima zdaj za odgovor na voljo en mesec in ne dva, kot je običajno.

Pripravljenost madžarskih oblasti, da popravijo zakonodajo o centralni banki, je že pozdravil komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn, a je ob tem opozoril, da Komisija potrebuje "jasne zaveze in dokaze", kot je na primer popravljen osnutek zakona o centralni banki.

Na podlagi tega odgovora bo Komisija ustavila ali pa nadaljevala postopek proti Madžarski zaradi centralne banke.

Oblasti v Budimpešti so pozdravile odločitev Komisije, da "sprejme odgovore glede Madžarske o devetdesetih odstotkih vprašanj".

"To je sedaj lahko urejeno," je zapisala madžarska vlada v sporočilu za javnost in še pojasnila, da so potrdili potrebne osnutke dopolnil k zakonom, glede katerih ima pomisleke Komisija, in jih bodo poslali Evropski centralni banki (ECB) v posvetovanje.

Problematična je predvsem možnost poseganja v neodvisnost madžarske centralne banke, ki je pomembna za stabilnost celotnega evropskega bančnega sistema. Neodvisnost banke je sicer tudi pogoj za evropsko finančno pomoč Madžarski.