Orban je do zdaj zavračal vse kritike spornih ukrepov. Foto: EPA
Orban je do zdaj zavračal vse kritike spornih ukrepov. Foto: EPA

"Pripravljeni smo se pogajati o vseh točkah, vendar potrebujemo argumente, ne politična mnenja," je v pogovoru s tujimi dopisniki dejal Orban in dodal, da ni razloga, da ne bi sprejeli argumentov Evropske unije, če bodo ti prepričljivi.

Po besedah premierja so trgi bolj optimistični glede Madžarske in temelji njenega gospodarstva "veliko trdnejši, kot trdijo številni". Vseeno Madžarska potrebuje varnostno omrežje, ki ga zagotavljata EU in Mednarodni denarni sklad (IMF), da bi pomirila trge, vendar se bo država še naprej financirala s prodajo obveznic vlagateljem.

"Prepričan sem, da bomo po dogovoru z IMF-om lahko ostali na finančnih trgih," je dejal Orban in dodal, da bo po njegovem najboljšem scenariju čez mesec dni glavno vprašanje, povezano z madžarskim gospodarstvom, kako uspešen bo načrt rasti, in ne kako financirati gospodarstvo.

V sredo je Bruselj opozoril Madžarsko, da je njena proračunska politika nevzdržna, in ob tem zagrozil z ukrepi zaradi spornih določil v novi ustavi.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes zatrdil, da bo Komisija uporabila vse svoje pristojnosti za zagotovitev spoštovanja evropskih vrednot in zakonodaje.

Ob novo madžarsko ustavo se je danes obregnil tudi Svet Evrope. Kot je v pismu madžarskemu zunanjemu ministrstvu zapisal komisar SE-ja za človekove pravice Thomas Hammarberg, korenite spremembe madžarske ustave ogrožajo sistem nadzora in ravnotežja ter spodkopava verske pravice.

"Nedavne odločitve, ki vplivajo na neodvisnost pravosodja, svobodo izražanja in versko svobodo, vzbujajo resno skrb," opozarja Hammarberg.