Von der Leynova, ki bo na čelu komisije nasledila Junckerja (desno), je britanskega premierja Johnsona (levo) pozvala k imenovanju kandidata, a ni dobila odgovora. Foto: EPA

"Evropska komisija je poslala obvestilo Združenemu kraljestvu zaradi kršenja zavez iz pogodbe o EU-ju, ker niso imenovali svojega kandidata za položaj v komisiji," so zapisali in dali Londonu čas za odgovor do 22. novembra.

Velika Britanija je predtem sporočila, da svojega komisarja ne bo predlagala pred parlamentarnimi volitvami v državi, napovedanimi za 12. december, je Evropski komisiji sporočil britanski veleposlanik pri EU-ju Tim Barrow.

Predsednica prihodnje komisije Ursula Von der Leyen vztraja pri cilju, da začne nova komisija delati 1. decembra. V njeni ekipi so v odzivu na britansko zavrnitev imenovanja poudarili, da takšnega položaja v zgodovini EU-ja še ni bilo in da bodo podrobno preučili vse možnosti ukrepanja.

V EU-ju ob tem preučujejo pravne možnosti za to, da bi komisija začela delati prihodnji mesec s 27 člani namesto 28. Kot piše Politico, bruseljski uradniki ne želijo javno govoriti o možnostih, so pa razkrili, da so različne pravne službe prišle do različnih sklepov.

Madžarski kandidat na popravni izpit

Sočasno so v Evropskem parlamentu potekala zaslišanja novih komisarskih kandidatov. Madžarski kandidat Oliver Varhelyi bo moral odgovarjati na dodatna pisna vprašanja. Na podlagi odgovorov bodo v odboru odločili, ali bo potrebno tudi dodatno zaslišanje. Neuradno gre za zahtevo socialdemokratov in liberalcev.

Varhelyi, kandidat za evropskega komisarja za soseščino in širitev, je na zaslišanju sicer zatrdil, da bo zastopal stališče EU-ja in ne Madžarske.

"Nisem tukaj, da predstavljam madžarsko vlado, ampak sebe, zato ne morem odgovoriti na vprašanje, zakaj je ta resor pomemben za Madžarsko," je poudaril Varhelyi.

Evropski poslanci so izražali pomisleke ob imenovanju Varhelyija za komisarja za širitev EU-ja, ker je Orban napovedal madžarsko pomoč Turčiji in Azerbajdžanu pri vključevanju. Foto: EPA

Številni evropski poslanci so poudarjali besede madžarskega premierja Viktorja Orbana v Bakuju, da si bo prizadeval za ta resor in da bo potem Azerbajdžanu in Turčiji pomagal uresničevati njihove cilje.

Pred Varhelyijem je moralo na popravni izpit že več komisarskih kandidatov. Edina, ki popravnega izpita ni opravila, je Francozinja Sylvie Goulard.

Presenetljivo brez zoprnih vprašanj za Bretona

Thierry Breton po mnenju večine poslancev ni v navzkrižju interesov, čeprav je pred kratkim odstopil z mesta direktorja tehnološkega velikana in bo zdaj prevzel resor za notranji trg Unije. Foto: EPA

Njen namestnik Thierry Breton je bil na zaslišanju pod manjšim pritiskom evroposlancev, čeprav tudi na njega letijo očitki o navzkrižju interesov.

Potem ko je Breton v torek za las prestal preverjanje morebitnega navzkrižja interesov v parlamentarnem odboru za pravne zadeve, se je pričakovalo, da bo vroče tudi na njegovem zaslišanju.

Vendar so mu konservativci, socialdemokrati in njegovi liberalci zastavljali vsebinska resorska vprašanja notranjega trga, ne pa navzkrižja interesov.

Breton je bil francoski finančni minister v času predsedovanja Jacquesa Chiraca. Pristojen bo za ogromni resor za notranji trg, v katerega spadajo tudi področja, na katerih je dejavno tehnološko podjetje Atos, kjer je bil do nedavnega izvršni direktor.

Zeleni in levica so mu sicer zastavili vprašanja glede interesov, a je odgovoril, da bo dosledno spoštoval kodekse, in zagotovil, da navkrižja interesov ne bo, s čimer je požel aplavz v dvorani.

Valeanova želi prepoloviti število mrtvih na cestah

Kandidatka za evropsko komisarko za promet Adina-Ioana Valean je medtem na zaslišanju pred pristojnim odborom evropskega parlamenta zagotovila, da si želi prepoloviti število mrtvih v prometu.

"Še vedno se spoznavam s temami," priznava romunska kandidatka. Foto: EPA

Po njeni oceni je 25.000 mrtvih letno še vedno preveč.

Konservativka iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je sicer poudarila, da je mobilnost hrbtenica enotnega evropskega trga in igra pomembno vlogo pri integraciji in razvoju EU-ja. Napovedani t. i. zeleni dogovor je tako mogoč le s prometom v mislih.

Komisarska kandidatka si želi zmanjšati okoljski odtis mobilnosti in prometnih dejavnosti, ob tem pa vidi to kot priložnost predvsem za zasebne investicije.

Kandidatka s svojimi odgovori sicer ni prepričala vseh poslancev, a kot je zagotovila ob koncu zaslišanja, bo kmalu vedela več. "Še vedno se spoznavam z vsemi temi temami, o katerih vi že veste tako veliko," je dejala.

Madžarska in Romunija sta morali predlagati nova kandidata, potem ko je parlamentarni odbor za pravne zadeve zaustavil kandidaturo Laszla Trocsanyija in Rovane Plumb.

Von der Leynova sicer vztraja pri cilju, da začne nova komisija delati 1. decembra. V njeni ekipi izpostavljajo, da takšnega položaja v zgodovini EU-ja še ni bilo in da bodo podrobno preučili vse možnosti ukrepanja.

Ursuli Von der Leyen dela težave Združeno kraljestvo