Grčija je vzela svojo usodo nazaj v svoje roke, je po osmih letih pod programi mednarodne pomoči danes poudaril grški premier Aleksis Cipras. Foto: Reuters
Grčija je vzela svojo usodo nazaj v svoje roke, je po osmih letih pod programi mednarodne pomoči danes poudaril grški premier Aleksis Cipras. Foto: Reuters
44-letni Cipras skuša okrepiti svojo priljubljenost, ki so jo močno prizadeli smrtonosni požari blizu Aten. V njih je prejšnji mesec umrlo skoraj 100 ljudi. Govori se, da Cipras, ki v javnomnenjskih anketah za opozicijskimi tekmeci zaostaja za več kot 10 odstotnih točk, načrtuje preoblikovanje vlade. Foto: Reuters

"Danes je dan osvoboditve," je dejal premier Aleksis Cipras dan po izteku finančnega posojila Grčiji, oblečen v belo srajco z ležerno odpetim vrhnjim gumbom, medtem ko je stal na vrhu jonskega otoka Itaka, s pogledom v zaliv, na katerega se je po desetih letih tavanj vrnil tudi Homerjev antični junak Odisej.

V ponedeljek se je končal tretji program finančne pomoči za Grčijo, ki je od leta 2010 od mednarodnih posojilodajalcev prejela skupno 274 milijard evrov posojila, v zameno pa je morala izpolniti več kot 450 ukrepov in privoliti v številne težke reforme.

Cipras: Imamo moč, da zgradimo svojo državo
"Nikoli ne bomo pozabili na razlog ali na ljudi, ki so našo državo vodili v finančne težave," je dejal za grško televizijo in poudaril, da pritiskov iz tujine zdaj ne bo več in da se moderna Odiseja končuje. "Prišli smo na cilj. Imamo moč, da zgradimo svojo državo, kakršno si zaslužimo. To bomo naredili preudarno in odgovorno, da Grčija nikoli več ne bo dežela primanjkljajev in stečajev," je prepričan Cipras.

Država se je izognila bankrotu in se končno postavila na lastne noge. "Naša država znova pridobiva pravico, da določa svojo prihodnost kakor normalna evropska država brez vsiljenih ukrepov od zunaj. Nobenega izsiljevanja, nobenega žrtvovanja več za naše ljudi," je nadaljeval grški voditelj.

Država ostaja pod strogim nadzorom
Grčija je zadolžena za 180 odstotkov bruto domačega proizvoda, spodbuden pa je podatek, da bo letošnja gospodarska rast okoli dva odstotka. Ta sredozemska država z enajstimi milijoni prebivalcev je v preteklih osmih letih sprejela za 65 milijard evrov varčevalnih ukrepov in bila v stalnem izrednem stanju.

Kljub uradni "svobodi" pa Grčija ostaja pod strogim mehanizmom nadzora. Analitiki ob tem opozarjajo, da bodo končno oceno o tem, ali je država res razrešila svoje težave, določili finančni trgi, na katerih bo država pokrivala svoje prihodnje finančne potrebe.

Cipras krizo v Grčiji primerjal z Odisejo
Cipras krizo v Grčiji primerjal z Odisejo