Pomoč ESM-ja bo na voljo le v skrajnih primerih. Foto: EPA
Pomoč ESM-ja bo na voljo le v skrajnih primerih. Foto: EPA
Sloveniji dve leti za odpravo primanjkljaja

Politična odločitev o možnosti neposredne dokapitalizacije bank iz ESM-ja je padla že junija lani. Z neposredno dokapitalizacijo pomoč ne bo šla skozi državni aparat, s čimer se ne bo povečevala zadolženost države.

V zadnjem letu so potekala živahna pogajanja o pogojih za uporabo tega vzvoda in že na začetku je bilo rečeno, da bo neposredna dokapitalizacija bank iz ESM-ja mogoča šele, ko bo v celoti deloval enoten evropski bančni nadzor, prvi steber bančne unije, kar naj bi se zgodilo jeseni prihodnje leto.

Že od začetka tudi velja, da bo lahko ESM neposredno pomagal bankam šele v skrajnem primeru, torej če banki kapitalskih zahtev prihodnjega enotnega evropskega nadzornika ne bo uspelo uresničiti z zasebnimi viri oziroma če država ne bo zmogla sama zagotoviti svežega kapitala, ne da bi s tem ogrozila lastno javnofinančno vzdržnost oziroma svoj dostop do trga.

Neposredna dokapitalizacija bo mogoča le, če bo potrebna za ohranjanje finančne stabilnosti območja evra ali določene države. Tudi za takšno pomoč bodo morale zaprositi članice in spremljal jo bo program pomoči s pogoji, kot v primeru klasičnih pomoči s posojili.

Pomoč le za vnovično postavitev na lastne noge
ESM bo poleg tega pomagal le banki, ki se bo s svežim kapitalom in obveznim prestrukturiranjem lahko postavila na lastne noge. Zelena luč Evropske komisije, ki bo preverila skladnost pomoči s pravili o državnih pomočeh, bo še naprej nujen pogoj. Poleg tega bo lahko ESM postavil dodatne pogoje za svoje sodelovanje, tako v bančnem sektorju kot širše.

Pred vsako dokapitalizacijo bo treba v banki, ki bo dobila neposredno pomoč iz ESM-ja, izpeljati natančen in celovit skrbni pregled aktive ter strog obremenitveni test. Ta pregled bo opravil zunanji izvajalec pod vodstvom ESM-ja ter v sodelovanju z Evropsko centralno banko in Evropsko komisijo.

V ESM-ju, ki ima za 500 milijard evrov posojilne zmožnosti in 700 milijard evrov kapitala, bo za neposredno dokapitalizacijo bank na voljo do 60 milijard evrov.

Pri neposredni dokapitalizaciji bodo morale prispevati tudi države, ki bodo morale najprej zagotoviti, da bo količnik najbolj kakovostnega kapitala Common Equity Tier 1 dosegal 4,5 odstotka. Šele nato bo lahko ukrepal ESM, pri čemer bo morala članica v prvih dveh letih prispevati 20 odstotkov, nato pa 10 odstotkov sredstev za dokapitalizacijo.

Sloveniji dve leti za odpravo primanjkljaja