Foto: EPA
Foto: EPA

Novinarji časopisa Le Soir so bili med tistimi, ki so razkrili enega od največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Objavili so tudi nekatere zanimivosti iz prvih pričanj pred preiskovalnim sodnikom.

Škandal, znan tudi kot "Katárgate", je med drugim s položaja odnesel podpredsednico evropskega parlamenta Evo Kaili, ki se je tako kot njen partner in še dva osumljenca znašla v preiskovalnem priporu.

35-letni Francesco Giorgi je razkril, da je zdajšnji katarski minister za delo Al Marri, ki je to sicer postal šele pozneje, že leta 2018 vzpostavil stik s takratnim italijanskim evropskim poslancem Pierom Antoniem Panzerijem. Namen pa jasen – v zameno za gotovino naj bi Panzeri zastopal katarske interese in poglede pri oblikovanju zakonodaje v Evropskem parlamentu. Giorgi je poudaril, da se je sodelovanje, ko so tudi določili cenik za usluge, začelo že na začetku leta 2019, ne pa – kot trdi Panzeri – šele po izteku njegovega poslanskega mandata v juliju 2019.

Pier Antonio Panzeri. Foto: EPA
Pier Antonio Panzeri. Foto: EPA

Giorgi je tudi izjavil, da sta s Panzerijem po letu 2019 začela delovati tudi v korist Maroka, in sicer prek zdajšnjega maroškega veleposlanika na Poljskem. Kot kaže Giorgijevo pričanje, pa je sistem podkupovanja pravi razmah doživel šele, ko je Panzeri ustanovil lastno neprofitno organizacijo, da bi lažje prikril svojo dejavnost pred uradnimi organi. Takrat naj bi tudi začela prejemati podkupnino mavretanske vlade, ki si je tudi želela izboljšanja svoje javne podobe.

Ob tem pa je Giorgi zagotovil, da njegova partnerica Kaili ni bila del podkupovalne mreže, čeprav je vedela za denar in menda tudi njegov izvor. Prosila naj bi ga tudi, da preneha, ker to zanjo in njen položaj predstavlja tveganje. Da ni bila vključena v podkupovanje, trdi tudi Eva Kaili, drugače kot njen partner pa zagotavlja, da ni vedela za izvor denarja.