Na listi Jelka Kacina so še (od leve proti desni) Sara Karba, Andrej Lavtar, Falila Pašić Bišić, Dorjan Maršič, Tatjana Greif, Jure Pucko in Polona Sagadin. Foto: Twitter
Na listi Jelka Kacina so še (od leve proti desni) Sara Karba, Andrej Lavtar, Falila Pašić Bišić, Dorjan Maršič, Tatjana Greif, Jure Pucko in Polona Sagadin. Foto: Twitter

Po Jelku Kacinu, ki je nosilec liste, so na njej še Polona Sagadin, Dorijan Maršič, Falila Pašić Bišić, Andrej Lavtar, Tatjana Greif, Jure Pucko in Sara Karba. Na današnji tiskovni konferenci so se predstavili vsi kandidati in povedali, da se zavzemajo za strpno Evropsko unijo človekovih pravic, dostojanstva in priložnosti za vse.

Kacin je pojasnil: beseda konkretno, ki jo vključuje ime liste, predstavlja kratico za osnovna stališča njihovega programa: Konec politike zategovanja pasu, Odgovornost za zaposlovanje mladih in težje zaposljivih, Nacionalna strategija za črpanje evropskih sredstev, Krepitev vloge Evropskega parlamenta kot edine neposredno voljene institucije Unije, Racionalizacija evropskih in domačih institucij in zakonodaje, Evropske obveznice za pocenitev zadolževanja za manjše države članice EU-ja, Trdno stališče proti zlorabi osebnih podatkov ter Operativna, skupna zunanja in varnostna politika.

Mladi, delovna mesta, človekove pravice, strpnost
Polona Sagadin, ki živi in dela v Londonu kot koordinatorka na področju tujih naložb v obnovljive vire, je poudarila pomen spodbujanja podjetništva in reševanja problematike mladih ter povezovanje raziskovalnih institucij z zasebnim sektorjem. Dorijan Maršič je med ključnimi interesi danes omenil solidarnost, saj Unija in njene institucije pomagajo več kot 122 milijonom ljudi.

Faila Pašić Bišić je poudarila pomen spoštovanja človekovih pravic, odpravljanja revščine in poudarjanja pomena enakih možnosti. Andrej Lavtar je izpostavil vprašanje podnebnih sprememb, kjer se bo treba po njegovem mnenju ukvarjati tudi z vprašanjem, kako se nanje prilagoditi.

Aktivistka na področju človekovih pravic LGBT Tatjana Greif je zagotovila, da se bo ob morebitni izvolitvi v Evropski parlament zavzemala za človekove pravice skupin, ki so v manjšini. Študent podiplomskega študija na Fakulteti za družbene vede Jure Pucko se je odločil kandidirati, ker morajo tudi mladi in neobremenjeni ljudje prevzeti pomembnejšo vlogo. Kandidatka Sara Karba je dejala, da je pomembno mladim približati EU, saj v njej živijo. Med drugim se zavzema za ustvarjanje delovnih mest in reševanje stanovanjske problematike mladih.