Tudi tokratnih evropskih volitev se bo, kot kaže, udeležila manj kot tretjina volivcev. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Tudi tokratnih evropskih volitev se bo, kot kaže, udeležila manj kot tretjina volivcev. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Najmanj glasov bi v tokratni anketi Ninamedie dobil Virantov DL. Foto: Ninamedia
Največ vprašanih anketirancev je izjavilo, da se volitev ne bo udeležilo. Foto: Ninamedia

Zadnja raziskava Ninamedie Volitve v Evropski parlament je pokazala, da nameravajo slovenski volivci največ glasov nameniti SDS-u (12 odstotkov vprašanih) in združenima SLS-u in NSi-ju (10,3 odstotka), medtem ko naj bi tretje mesto pripadlo Listi Igorja Šoltesa.

Med preostalimi strankami na levici pa se bo, kot kaže, razvil hud boj za eno, ali morda dve poslanski mesti, v katerega se bo vmešal tudi politični rekonvalescent Zmago Jelinčič.

Ponovno nizka udeležba
Merjenje utripa med volivci pa tudi razkriva, da bo udeležba na letošnjih evropskih volitvah precej podobna tistim v letu 2009, ko je bila zgolj 28,33-odstotna oz. šesta najnižja v primerjavi z drugimi članicami EU-ja.

Praktično 40 odstotkov vprašanih se je namreč izjasnilo, da se volitev zagotovo ne bodo udeležili, zagotovo udeležbo pa je na drugi strani napovedalo 33,9 odstotka vprašanih.

Direktor Ninamedie Nikola Damjanić pa glede na izkušnje s preteklimi merjenji v volilnih anketah pričakuje, da bo udeležba pod 30 odstotkov.

Glede na odgovore tistih, ki se bodo evropskih volitev zagotovo udeležili, naj bi 2 do 3 poslanska mesta (statistično naj bi eno poslansko mesto zagotavljalo okoli 9 odstotkov glasov) dobila SDS ter dve poslanski mesti združena SLS + NSi. Eno poslansko mesto bi zagotovo pripadlo Igorju Šoltesu.

Hud boj med Vajglom, Mencingerjem, Kacinom in Jelinčičem
Med preostalimi strankami in listami v boju za eno poslansko mesto najbolje kaže DeSUS-u z Ivom Vajglom, ki mu sledijo PS z Jožetom Mencingerjem, Lista Jelka Kacina, SNS z Zmagom Jelinčičem in šele nato SD z Igorjem Lukšičem.

Največji poraz izmed parlamentarnih strank se napoveduje Virantovemu DL-ju, saj naj bi dobil manj kot odstotek glasov. Zelo malo glasov pa naj bi volivci namenili tudi vstajniškima Združeni Levici in Solidarnosti.

V tokratni telefonski raziskavi, ki jo je na 700 anketirancih opravila Ninamedia, niso bile vključene štiri liste, ki so vložile kandidatne liste (Sanjska služba, SSN, Zeleni in Piratska stranka). Vključene bodo v prihodnji raziskavi, ki bo potekala sredi maja.

Med tistimi, ki se nameravajo udeležiti volitev, je največ žensk in tistih, ki sodijo v starostno skupino najstarejših ter med najbolj izobražene, Gorenjcev ter tistih, ki bi volili NSi (66,7 odstotka) in SDS (58,5 odstotka).