Poleg Bulčeve so v ekipi evropska komisarka iz Danske Margrethe Vestager, nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt, nekdanja italijanska zunanja ministrica in nekdanja evropska poslanka Emma Bonino, Španec Luis Garicano, Nemka Nicola Beer ter Madžarka Katalin Cseh.

Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je najmočnejše ime v ekipi Aldeja. Foto: EPA
Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je najmočnejše ime v ekipi Aldeja. Foto: EPA

Ključni osebi Vestagerjeva in Verhofstadt
V Alde so ob predstavitvi Teama Evrope, v katerem močno prevladujejo ženske, poudarili, da so izbrali najboljše borce za liberalne ideje. Kot prioriteto omenjajo reformo EU-ja in boj proti nacionalistom, ki jo želijo uničiti.
Pričakovano sta v ekipi najbolj priljubljena evropska komisarka Vestager, ki je pristojna za konkurenco, ključen resor v komisiji, ter dolgoletni vodja politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu in nekdanji belgijski premier Verhofstadt, ki so ga v Alde danes opisali kot "največjega borca, ki nikoli ne spi".

Nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt je dolgoletni vodja politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt je dolgoletni vodja politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu. Foto: EPA

Bulc: Spodbujati temeljne vrednote EU-ja
Bulčeva je v sredo ob potrditvi sodelovanja v ekipi povedala, da bo njihova glavna naloga spodbujati temeljne vrednote EU-ja, ki so liberalne vrednote ‒ človekove pravice, enakopravnost, vladavina prava in politična svoboda. Ti osnovni temelji so po njenih besedah tisti, ki so trenutno najbolj izzvani.
Bulčeva še poudarja, da bo kot članica evropske liberalne volilne ekipe podpirala vse liberalne liste v Sloveniji, še posebej listo stranke SMC, katere članica je tudi sama.

Vsi člani ekipe razen Vestagerjeve in Bulčeve so tudi nosilci list svojih strank za evropske volitve. Bulčeva je pojasnila, da na listi SMC-ja kot kandidatka za evropsko poslanko ne bo nastopila, ker se je odločila, da podpre vseevropsko ekipo, ki bo spodbujala liberalne ideje, in ker želi končati mandat in pripeljati do konca vse odprte projekte. Evropski liberalci so se že pred časom odločili, da ne bodo sodelovali v procesu vodilnih kandidatov, bolj poznanem po izpeljanki iz nemškega izraza "spitzenkandidati", zato so tudi predstavili volilno ekipo. Koncept je EU uvedel pred prejšnjimi evropskimi volitvami, da bi nadel obraze odtujeni evropski politiki in okrepil slabo volilno udeležbo, tudi z obljubo po večji demokratičnosti.

Liberalci proti konceptu "spitzenkandidatov"
Vodilni kandidat naj bi v tem duhu po tolmačenju Evropskega parlamenta v primeru zmage svoje politične družine na volitvah postal predsednik Evropske komisije. A koncept je izjemno sporen. Članice Unije že ves čas poudarjajo, da ni samodejnosti med izidom volitev in položajem predsednika komisije. Po evropski pogodbi namreč predsednika komisije izberejo voditelji članic Unije ob upoštevanju volilnega izida. Evropski liberalci temu konceptu nasprotujejo ter pravijo, da so ideje pomembnejše od položajev. Pomemben razlog za njihovo nasprotovanje naj bi bilo njihovo povezovanje s stranko francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej, republika, saj ta temu konceptu ni naklonjen.