Nastopili so Irena Joveva (LMŠ), Alja Domjan (SDS) Jernej Štromajer (SD) in Katja Berk Bevc (NSi). Foto: Televizija Slovenija
Nastopili so Irena Joveva (LMŠ), Alja Domjan (SDS) Jernej Štromajer (SD) in Katja Berk Bevc (NSi). Foto: Televizija Slovenija

Irena Joveva je poudarila, da bi moral "Bruselj" Slovenijo obravnavati bolj enakopravno, saj so države članice v formalnem smislu enakopravne. Občutek je, da se dela v korist večjih, kar je treba po njenem mnenju spremeniti.

Aljo Domjan skrbi to, da je "Evropa" za povprečnega državljana preveč oddaljena. Ključno vlogo pri tem imajo poslanci Evropskega parlamenta, ki morajo več evropskega dogajanja prenesti v nacionalni prostor. Smo pa zdaj, po njenem mnenju, na neki točki preloma, saj bo prihodnost EU-ja v znamenju reševanja različnih pogledov držav članic na nekatera vprašanja.

Jernej Štromajer se strinja glede neenakopravnosti med večjimi in manjšimi znotraj EU-ja. Diktat evropskega centra se je po njegovem mnenju izrazil pri grškem primeru. Moč Slovenije pa dodatno zmanjšuje ravnanje naših evropskih poslancev, ki večkrat niso zmogli enotnega glasu, da bi zagotavljali slovenske interese. Včasih smo rekli, da je bil kriv Beograd, danes je kriv Bruselj, v bistvu pa smo si krivi sami, ker tja pošiljamo nekompetentne predstavnike, poudarja Štromajer.

Naloga evropskih poslancev je po mnenju Katje Berk Bevc najti model med zastopanjem matične države in njihovih političnih pogledov in nazorov. Kot kandidatka na evropskih volitvah svojo vlogo vidi predvsem v stimuliranju mladih, da pridejo na volitve oziroma da se sploh začnejo zanimati za t. i. evropske teme, za katere po njenem mnenju že v slovenskem šolskem sistemu namenjajo premalo časa.

Tudi Joveva se strinja, da obstaja pri mladih brezbrižnost glede evropskih tem, čeprav imajo te velik vpliv na njihovo življenje; kot na primer prost pretok ljudi, blaga, široke možnosti izobraževanja itd.

Mladim je treba po njenem mnenju bolje predstaviti, kaj dejansko EU že zdaj naredi za njih. Na vprašanje, ali že odpira šampanjec, glede na to, da je uvrščena na prvo mesto liste LMŠ, pravi, da o tem ne razmišlja, saj to ne bi imelo smisla. Razmišlja le o kampaniji in o 26. maju, dnevu volitev.

Alja Domjan je opozorila za potrebno sinergijo med mladimi in starejšimi, ko gre za evropske zadeve. Potrebne so tako izkušnje kot svežina. Zgolj politika novih obrazov in nagovarjanje k temu, da je treba zamenjati celotno politično strukturo, se je kot družbeni eksperiment zaradi pomanjkanja izkušenj slabo končala, poudarja Anja Domjan in dodaja, da je treba pri mladih spodbuditi zanimanje za politiko.

Štromajer je poudaril, da EU ponuja mladim številne priložnosti, in ob tem navaja program Erasmus, ki s svojim povezovalnim elementom gradi evropsko identiteto. Mladi so po njegovem mnenju najbolj proevropska generacija, zato je pomembno, da se bolj angažirajo pri soodločanju tudi z odhodom na volišča 26. maja.

Na pomembnost ohranjanja nacionalne identitete je opozorila Katja Berk Bevc. Če želimo biti dobri Evropejci, moramo biti tudi dobri Slovenci, je poudarila in ob tem spomnila na besede nekdanjega bavarskega politika Franza Josefa Straussa, ki je dejal: "Na Bavarskem je moj dom, v Nemčiji je moj narod in v Evropi je moja prihodnost." Smiselno bi se morali teh besed bolj zavedati, je poudarila.