Slovenski evropski komisar meni, da bi Slovenija in Hrvaška lahko Sodišču EU-JA zastavili zelo preprosto vprašanje: ali arbitražna razsodba zavezuje obe strani? Foto: AP
Slovenski evropski komisar meni, da bi Slovenija in Hrvaška lahko Sodišču EU-JA zastavili zelo preprosto vprašanje: ali arbitražna razsodba zavezuje obe strani? Foto: AP

Na vprašanje, kaj lahko po petkovi razglasitvi Sodišča EU-ja za nepristojnega v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe stori Slovenija, je Lenarčič odgovoril, da je možen korak ponudilo sodišče samo v zadnjem vsebinskem odstavku sodbe.

"Povabilo je obe državi, naj iščeta rešitev te zadeve in med možnimi potmi omenilo člen 273, namreč, da sporazumno predložita spor temu istemu sodišču," je povedal Lenarčič, ki je bil pred prevzemom komisarskega položaja veleposlanik Slovenije pri EU-ju.

Slovenija in Hrvaška lahko sodišču po njegovih besedah zastavita zelo preprosto vprašanje: ali arbitražna razsodba zavezuje obe strani. Slovenija je prepričana, da je tako, Hrvaška pa temu oporeka, je spomnil Lenarčič.

Na vprašanje, ali je 273. člen dobra možnost, za katero bi se Slovenija morala odločiti, je komisar odgovoril: "To je vedno bila dobra možnost. Problem je, da je zanjo potrebno soglasje obeh strani."

Lenarčič sicer meni, da je sodišče v sodbi dovolj jasno povedalo, da pričakuje od Slovenije in Hrvaške izvedbo arbitražne razsodbe, je pa po drugi strani ubralo zelo ozko tolmačenje svoje pristojnosti, medtem ko on osebno meni, da bi lahko sodišče razsojalo tudi o kršitvah prava EU-ja.

"No, odločilo se je, kot se je. Odločitev je končna in o tem razpravljati nima dosti smisla," je še dejal.

Kako rešiti mejno vprašanje s Hrvaško?