Margaret Vestager želi Evropo opremiti za digitalno dobo. Foto: EPA
Margaret Vestager želi Evropo opremiti za digitalno dobo. Foto: EPA

Vestagerjeva, kandidatka za izvršno podpredsednico Evropske komisije in komisarko za konkurenco, je napovedala konkretne ukrepe na področjih razvoja umetne inteligence in digitalnega davka.

"Potrebujemo pravila, ki bodo zagotovila, da bo umetna inteligenca etična," je napovedala nova pravila na področju razvoja umetne inteligence v prvih stotih dneh na položaju.

Evropo želi "opremiti za digitalno dobo", je še pojasnila Danka, ki že v odhajajoči Evropski komisiji bedi nad resorjem za konkurenco, na katerem želi uvesti zakonodajo, "ki bo enakovredno zavezana neodvisnosti in nepristranskosti".

Timmermans za ogljično nevtralnost do 2050

Frans Timmermans želi emisije do leta 2030 zmanjšati celo za 55 odstotkov. Foto: EPA
Frans Timmermans želi emisije do leta 2030 zmanjšati celo za 55 odstotkov. Foto: EPA

Nizozemec Timmermans, kandidat za izvršnega podpredsednika Evropske komisije, odgovoren za evropski zeleni dogovor, je na zaslišanju v Evropskem parlamentu napovedal, da bo v prvih stotih dneh na položaju predlagal okoljsko zakonodajo, s katero bo cilj doseči ogljično nevtralnost EU-ja do leta 2050. Uvodni nagovor je končal z besedami, da ni nikoli nič lahko, še posebej ne v Evropi.

"Začnimo množičen projekt pogozdovanja po Evropi. Obnovimo svoje gozdove in ustvarimo nove zelene površine v naših mestih. Naj bo to evropski načrt, tako da ga bomo pravilno izvedli, po vsej celini, in tako da bo vsako mesto, vsaka regija lahko delila najboljše in najuspešnejše prakse," je začel nagovor. Predstavil je ambiciozen cilj, da bi zmanjšali emisije za 50 ali celo 55 odstotkov do leta 2030. Trenuten cilj je sicer pri 40 odstotkih.

Dombrovskis napoveduje zelene investicije

Dombrovskis, kandidat za izvršnega podpredsednika prihodnje Evropske komisije, odgovornega za gospodarstvo, in obenem komisarja za finančne storitve, se je na zaslišanju zavzel za okrepitev gospodarske suverenosti Evropske unije. Svet namreč postaja vse bolj negotov in multipolaren, konfrontacije in trgovinske napetosti pa se krepijo. Še dodatno škodo bi lahko po njegovih besedah povzročil brexit brez dogovora.

Zagotoviti želi, da bosta industrija in gospodarstvo sledila zelenim in digitalnim spremembam. Zelene finance bodo po poročanju portala Politico prioriteta prihodnje komisije, Dombrovskis je napovedal vzpostavitev trajnostnega investicijskega načrta, ki bi spodbudil za tisoč milijard evrov zelenih investicij v prihodnjem desetletju.

Poljak in Švedinja opravila popravni izpit

Poljski komisarski kandidat je prestal dodatno zaslišanje. Foto: EPA
Poljski komisarski kandidat je prestal dodatno zaslišanje. Foto: EPA

Poljak Janusz Wojciechowski (kmetijstvo) je neuradno popravil vtis na drugem zaslišanju v Evropskem parlamentu. Pozitivno oceno je po preučitvi njenih pisnih odgovorov dobila tudi Švedinja Ylva Johansson (notranje zadeve).

Poljaka so koordinatorji v odboru za kmetijstvo po dodatnem zaslišanju po navedbah parlamentarnih virov podprli soglasno. Švedinja je dobila dvetretjinsko podporo po preučitvi pisnih odgovorov, tako da dodatno zaslišanje ni bilo potrebno.

Pristojni odbori so tako po neuradnih informacijah do zdaj pozitivno ocenili 20 od 22 že zaslišanih kandidatov, med njimi tudi slovenskega kandidata Janeza Lenarčiča. Pozitivno oceno je dobil tudi najverjetnejši novi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Španec Josep Borrell, ki so ga evropski poslanci zaslišali v ponedeljek.

Za zdaj še niso znani nadaljnji koraki v povezavi s francosko liberalko Sylvie Goulard, ki se na prvem zaslišanju ni dobro odrezala – ob tem ji očitajo še korupcijo –, zato je dobila dodatna pisna vprašanja. Neuradno se sicer omenja tudi možnost dodatnega zaslišanja Goulardove v četrtek dopoldne.

Že pred zaslišanji so evropski poslanci zaradi navzkrižja interesov dokončno zavrnili Madžara Laszla Trocsanyija in Romunko Rovano Plumb. Nova kandidata uradno še nista potrjena, tako tudi niso znane podrobnosti glede njunih zaslišanj.