Ameriški podpredsednik Mike Pence je turnejo
Ameriški podpredsednik Mike Pence je turnejo "po Bruslju" začel s srečanjem z visoko predstavnico Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Federico Mogherini. Foto: EPA
Mike Pence, Donald Tusk
Pence je predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zagotovil, da ZDA in Evropa delijo iste vrednote in cilje. Foto: Reuters
Mike Pence, Jean-Claude Juncker
Juncker je Pencea opomnil, da je ameriško gospodarstvo bolj odvisno od EU-ja, kot si misli marsikdo v ZDA. Foto: Reuters
Pence: ZDA so zavezan partnerstvu z EU-jem
Podpredsednik Pence v Bruslju miril Evropejce
Pence v Bruslju utrjuje odnose EU-ZDA

Ob prihodu v Bruselj se je Pence najprej srečal z visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja Federico Mogherini, po srečanju pa dejal, da je zelo hvaležen, ker se je imel priložnost z njo srečati in skupaj iskati načine, kako bi lahko poglobili odnose z Evropsko unijo.

Mogherinijeva je ob tem opomnila, da imajo Evropejci in Združene države veliko odprtih tem in da pogovori o tem, kako jih reševati, že potekajo. Pozneje je poudarila še, da sta imela "odprt in topel pogovor", v katerem je ameriškemu predsedniku zagotovila "veliko pripravljenost EU-ja, da še naprej gradi močno partnerstvo z ZDA, na podlagi jasnih vrednot in interesov".

Pence je poudaril pomen skupnega boja proti radikalnemu islamskemu terorizmu. Spomnil je na teroristične napade, ki so marca lani pretresli Bruselj, in zatrdil, da so izgubo Evropejcev čutili tudi Američani. Za učinkovit boj proti terorizmu bosta morali Amerika in Evropa po njegovih besedah še tesneje sodelovati in deliti obveščevalne podatke.

ZDA ne bodo popuščale Rusiji glede Ukrajine
Poudaril je tudi pomen obrambe suverenosti in ozemeljske celovitosti držav na stari celini. Ponovil je sporočilo iz Münchna, da ZDA ne bodo popuščale Rusiji glede Ukrajine, čeprav si bodo prizadevale za novo podlago sodelovanja z Moskvo, ter obe strani pozval k spoštovanju premirja.

Pozneje se je Pence srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in mu zagotovil: "Danes je moj privilegij, da v imenu predsednika Trumpa zagotovim, da so ZDA pripravljene še naprej sodelovati z Evropsko unijo." Nato pa nadaljeval: "Ne glede na naše razlike naši celini delijo isto dediščino, iste vrednote in, najpomembneje, željo po miru in blaginji. In tem ciljem ostajamo zvesti."

Srečanje je bilo "resnično potrebno za vse"
Tusk je po njunem "iskrenem" pogovoru poudaril, da je bilo to srečanje "resnično potrebno za vse", saj je bilo izrečenih preveč novih, včasih presenetljivih mnenj, da bi se lahko pretvarjali, da je vse tako, kot je bilo. Tusk je Penceu zastavil tri vprašanja: ali se ZDA strinjajo o pomenu ohranitve obstoječega mednarodnega reda, o pomenu skupne varnosti v okviru zveze Nato in ali lahko evropska stran računa na "nedvomno podporo" ZDA ideji o združenem EU-ju. Odgovor na vsa ta vprašanja je bil po Tuskovih besedah "da".

Juncker: Gospodarstvo ZDA bolj odvisno od EU-ja, kot si marsikdo misli
Tako Tusk kot predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, s katerim se je Pence sešel zatem, sta izpostavila pomen združenega EU-ja za ZDA. Svetovna stabilnost je odvisna od dobrih odnosov med ZDA in EU-jem, ZDA potrebujejo močno, združeno Evropsko unijo, je poudaril Juncker.

Oba sta tudi poudarila potrebo po krepitvi finančnih izdatkov za evropsko obrambo, k čemur že vseskozi pozivajo ZDA. Juncker pa je še opomnil, da je ameriško gospodarstvo bolj odvisno od trgovinskih odnosov z EU-jem, kot si misli marsikdo v ZDA.

Pence: Potrpljenje Američanov ni večno
Pence se je popoldne srečal še z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom in ponovil že znano ameriško stališče o tem, da morajo evropske države okrepiti izdatke za obrambe. Američani po njegovih besedah nosijo 70 odstotkov bremena. Ameriški predsednik Donald Trump in ameriško ljudstvo pričakujeta "pravi napredek" do konca tega leta. "Če še nimate načrta, ga pripravite," je pozval zaveznice, ki še nimajo nacionalnega načrta za krepitev obrambnih izdatkov. Ob tem je opozoril, da tudi nekatere največje evropske zaveznice ne uresničujejo Natovega cilja dveh odstotkov BDP za obrambo.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če evropske zaveznice ne bodo zagotovile otipljivega napredka, Pence odgovarja, da je to vprašanje sicer pošteno, a da ne pozna odgovora nanj. "A potrpljenje Američanov ni večno," je posvaril Pence.

Stoltenberg: V Afganistanu so služili številni Evropejci
Generalni sekretar zavezništva Stoltenberg ob tem poudarja, da je peti člen Severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi nedotakljiv in brezpogojen. Ta člen določa, da v primeru napada na eno zaveznico pomagajo vse preostale zaveznice. Stoltenberg je ob tem tudi znova spomnil, da je zavezništvo peti člen o skupni obrambi doslej sprožilo samo enkrat - po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001. In da so skupaj z Američani v Afganistanu služili številni evropski vojaki.

Trump vznemiril Evropejce, Pence jih miri
Ameriški podpredsednik Pence je tako v Bruslju miril EU po nizu protievropskih Trumpovih izjav. Trump je med drugim Bruselj opisal kot "peklensko luknjo". Pozdravil je načrtovano ločitev Velike Britanije od Unije in napovedal izstope še drugih članic.

Poleg tega je postavil pod vprašaj niz mednarodnih dogovorov, kot sta iranski jedrski sporazum in pariški podnebni dogovor, pri katerih je imel EU pomembno vlogo. Napovedal je korenite spremembe v ameriški trgovinski politiki, ki bodo močno vplivale na Evropo.

Pence: ZDA so zavezan partnerstvu z EU-jem
Podpredsednik Pence v Bruslju miril Evropejce
Pence v Bruslju utrjuje odnose EU-ZDA