Poklukar se je z novo komisarko za notranje zadeve srečal v Ljubljani in ji zagotovil, da je Slovenija solidarna država ter odgovorna članica EU-ja in schengenskega območja, ki ga dobro varuje. Foto: MNZ
Poklukar se je z novo komisarko za notranje zadeve srečal v Ljubljani in ji zagotovil, da je Slovenija solidarna država ter odgovorna članica EU-ja in schengenskega območja, ki ga dobro varuje. Foto: MNZ

Poklukar je Johanssonovi predstavil ukrepe, s katerimi učinkovito obvladuje nezakonite prehode državne meje. Ob tem je izpostavil, da nezakoniti prehodi državne meje povzročajo stroške v obmejnih občinah. Zato je komisarko pozval, naj Evropska komisija to upošteva pri načrtovanju finančnih sredstev in zagotovi državam možnost, da ta sredstva tudi črpajo za ta namen, so sporočili z notranjega ministrstva.

Izpostavil je, da je komisarka prevzela enega ključnih resorjev, "od katerega države članice in državljani pričakujemo ogromno". "Varnost, azil in migracije so namreč med najpomembnejšimi izzivi, s katerimi se EU spopada v zadnjih letih," je pomen srečanja ocenil Poklukar.
Komisarka je izpostavila, da se migracije ne bodo ustavile, zato je nujno, da postanejo normalen del delovanja EU-ja.

Kot je povedala, ji je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zaupala pripravo novega evropskega pakta o migracijah in azilu, ki naj bi predstavljal svež začetek na tem področju. Ključni stebri pakta bodo sodelovanje s tretjimi državami, boljše varovanje zunanje meje, vključno z uvedbo mejnih postopkov, podpora državi članici prvega vstopa, kjer bo treba poiskati ravnovesje med solidarnostjo in odgovornostjo, zmanjševanje sekundarnih migracij in izboljšanje učinkovitosti vračanja.

Pri tem je izpostavila nujnost sodelovanja vseh držav članic EU-ja, saj je le s skupnimi močmi mogoče najti pravo rešitev, so sporočili z ministrstva. Minister Poklukar je izrazil pripravljenost Slovenije na razpravo o novih konceptih ter spomnil, da pri iskanju rešitev in pogajanjih Slovenija ves čas aktivno sodeluje.

"Pomembno je, da na področju mednarodne zaščite v EU-ju čim prej dobimo novo pravno podlago za Skupni evropski azilni sistem," je ocenil. Opozoril je, da so bili v preteklih letih številni poskusi obravnavanja področij, ki jih je evropska komisarka izpostavila v okviru pakta. Ti niso bili uspešni, saj nobeden ni ustrezno upošteval izzivov na terenu. Kot je še dejal, od nove evropske komisarke pričakuje, da bo učinkoviteje reševala to vprašanje.

Komisarka Ylva Johansson se je med uradnim obiskom v Sloveniji srečala tudi s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom in člani parlamentarnih odborov za zadeve EU-ja in notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Po napovedih naj bi tudi z njimi govorila predvsem o oblikovanju novega pakta o migracijah in azilu, ki ga mora pripraviti. Pri tem mora poiskati pot iz slepe ulice, v kateri se je zaradi spornih obveznih begunskih kvot znašla azilna reforma. Nov pakt naj bi predlagala v drugem četrtletju tega leta.

Te naloge se je Johanssonova, ki je bila pred prevzemom komisarskega položaja v petih različnih švedskih vladah, lotila s turnejo po prestolnicah. Pred Slovenijo je že obiskala Nemčijo, Francijo, Grčijo, Madžarsko, Luksemburg in Dansko.

Ylva Johansson v Sloveniji