Romana Jordan Cizelj je bila do leta 2004 raziskovalka na odseku za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Štefan. Foto: RTV SLO
Romana Jordan Cizelj je bila do leta 2004 raziskovalka na odseku za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Štefan. Foto: RTV SLO
Evropski parlament
Izbor poslancev leta poteka pod okriljem mesečnika The Parliament Magazine. Foto: RTV SLO

S tem je postala ena izmed desetih poslancev, ki so jih med 758 evropskimi poslanci nagradili za izredne dosežke. "Občutki so res izvrstni, v tako kratkem času, kar sem v parlamentu, nisem pričakovala takšnega priznanja," je povedala Romana Jordan Cizelj.

Izbor poslancev leta poteka tretjič zapored. Nominiranci so razdeljeni v deset kategorij, v katere nevladne organizacije imenujejo tri kandidate, favorita pa z glasovanjem določijo poslanci. To je prva takšna nagrada za Slovenijo.

Romana Jordan Cizelj je doktorica znanosti s področja jedrske tehnike. Sama pravi, da je v njeni energetski mešanici konvencionalna energija, ker verjame v tradicijo, izboljšano za sodobne potrebe, obnovljiva energija, saj po njenih besedah verjame tudi v raziskave in inovacije, in jedrska energija, ker verjame v trajnostno rabo energije.

Ostali poslanci leta
V preostalih kategorijah za poslanca leta so zmagali: Švedinja Anna Hedh za zdravje, Italijan Guido Sacconi za okolje, Britanec Michael Cashman za pravosodje in človekove pravice, Nizozemka Maria Martens za razvoj, Nemka Evelyne Gebhardt za zaposlovanje, Poljak Jan Olbrycht za regije, Nemec Jorgo Chatzimarkakis za raziskave in tehnologijo, Francoz Gerard Onesta za kulturo in Madžarka Zita Gurmai za kampanje.