Srbski predsednik ni mogel skriti svojega navdušenja ob parafiranju sporazuma z Unijo. Foto: EPA
Srbski predsednik ni mogel skriti svojega navdušenja ob parafiranju sporazuma z Unijo. Foto: EPA

To je zelo pomemben dan za evropsko prihodnost Srbije. Zelo sem zadovoljen.

Boris Tadić
Srbska in evropska zastava
Srbija je začela svojo evropsko pot. Kako uspešna bo, pa je odvisno od sodelovanja s sodiščem v Haagu. Foto: EPA

Srbski predsednik Boris Tadić je ob za Srbijo izjemno slovesnem dogodku izrazil upanje, da bodo sporazum podpisali že v nekaj tednih, vodja srbskih pogajalcev Božidar Dželić pa je dejal, da naj bi država do konca prihodnjega leta dobila status kandidatke. Bruselj je prepričan, da so srbski načrti velikopotezni, a ne neuresničljivi.

Sodelovanje s Haagom še vedno pogoj

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je ob tem Beograd še enkrat opomnil, da so nujni pogoji za podpis sporazuma sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu ter aretacija in izročitev obtožencev sodišču.

Srbski predsednik je zagotovil, da bo enega glavnih obtožencev Srbija lahko aretirala, le če bodo sledi pokazale, da se ta skriva na srbskih tleh. "Če najdete sled, da je Ratko Mladić v Srbiji, ga bomo takoj prijeli in poslali v Haag," je bil odločen Tadić in dodal, "sodelovanje z mednarodnim sodiščem v Haagu ena od naših največjih zavez in nujno je, da bodo vsi tisti, ki so bili obtoženi vojnih zločinov, aretirani in izročeni sodišču." "Zaradi naše grozne preteklosti nekateri ne verjamejo, da resnično sodelujemo s sodiščem, a še enkrat poudarjam, da je to v našem lastnem interesu," je še povedal Tadić.

Slovenija pozdravlja srbski uspeh
Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je pozdravilo parafiranje sporazuma in zapisalo, da je to "pomemben korak na srbski poti v evropske integracije", ter dodalo, da upa, da bo Srbija to vzela kot spodbudo za izpolnjevanje pogojev in nadaljevanje procesa reform, ki jih je zahtevala Evropska komisija. Za napredek Srbije pri približevanju Uniji bo v prvi polovici prihodnjega leta poleg Evropske komisije skrbela prav Slovenija, pozneje pa Francija.

Tadić zavrnil povezanost slovesnosti s Kosovom
Ob prihodu srbskega predsednika v Bruselj so se pojavila ugibanja, ali je bila njegova prisotnost povezana s pogajanji o prihodnjem statusu Kosova. Dejal je, da je parafiranje sporazuma, ki sta ga sicer opravila Olli Rehn in Božidar Djelić, dovolj velika stvar za Srbijo, da si želi biti prisoten, in dodal, da se o prihodnjem statusu Kosova pogajajo na Dunaju, in ne v Bruslju.

B. T.

To je zelo pomemben dan za evropsko prihodnost Srbije. Zelo sem zadovoljen.

Boris Tadić