Foto:
Foto:

Tako kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, izvedene med prebivalci pristopnic, ki je bila minuli teden objavljena v češkem časniku Lidove Noviny.

Največ ljudi zna angleško, nemščina druga
Znanje nemškega jezika je v primerjavi s francoskim na Češkem, Poljskem, Slovaškem, Madžarskem, v Estoniji, Latviji, Litvi in Sloveniji, verjetno pa tudi na Malti in Cipru, precej bolj pogosto. Med kandidati iz prihodnjih članic, ki se potegujejo za delovna mesta v Bruslju, jih največ - kar 84 odstotkov - govori angleško, na drugem mestu je nemščina, ki jo obvlada 38 odstotkov kandidatov, na tretjem pa francoščina s 24 odstotki. Ker pa bo iz desetih pristopnic v Bruslju zaposlenih približno 12.000 ljudi, bo ob angleščini najpogosteje slišati nemščino, ki bo tako doslej prevladujočo francoščino potisnila na tretje mesto, ugotavlja raziskava.

Francoska vlada je ob takšnih neugodnih rezultatih zanjo sprožila dokaj nenavaden ukrep. Vsem uslužbencem javne uprave, ki se potegujejo za službo v Bruslju oziroma so poslovno povezani z delovanjem EU-ja, namreč ponuja brezplačne tečaje francoščine. To je za omenjeni češki časnik potrdil tudi vodja jezikovnega oddelka na Francoskem inštitutu v Pragi Chris Fourment, ki pa z obžalovanjem ugotavlja, da je bil doslej interes za tečaje zelo slab, še navaja Tanjug.