Foto:
Foto:

Mramor, ki se udeležuje zasedanja finančnih ministrov držav članic EU-ja in pristopnic, je ob tem pojasnil, da bo Slovenija možnost za ta korak dobila z vstopom v EU 1. maja letos, načeloma pa naj bi prošnjo sledeč odločitvi vlade in Banke Slovenije podala do konca letošnjega leta.

Minister sicer ni hotel razkriti niti ciljnega datuma vstopa v ERM II. Cela procedura sprejemanja v ERM II je zaupne narave, ker bi lahko vplivala na finančne trge, je dejal Mramor.

O uvedbi evra ni bilo govora
O uvedbi evra v novinkah finančni ministri razširjenega EU-ja sicer v Bruslju niso razpravljali, so se pa s tem vprašanjem v ponedeljek zvečer ukvarjali finančni ministri evroobmočja, ki morajo do 1. maja pripraviti zelo konkretna pravila za ta prehod. Tako so pod drobnogled vzeli primera Madžarske in Estonije ter zelo konkretno govorili o praktični izvedbi tega koraka.

Osrednja pozornost pripravam na vrh EU-ja
Osrednjo pozornost so ministri namenili pripravam na spomladanski vrh EU-ja, ki bo konec marca v Bruslju, in v tem okviru prvič pregledali izvajanje evropske pobude za zagon gospodarske rasti v sedanjih in prihodnjih članicah. "Za resne rezultate je sicer še prezgodaj," je dejal Mramor. Bolj zaskrbljujoče je sicer, da večjih premikov ni zaznati pri projektih s t.i. hitrega seznama prioritetnih projektov iz pobude. "Zgodi se nam lahko, da hitra lista postane počasna," je rekel minister.