Sprejem pred turško predsedniško palačo. Foto: EPA
Sprejem pred turško predsedniško palačo. Foto: EPA

"Prišli smo v Turčijo, da damo nov zagon našim odnosom," je v izjavi po pogovorih poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenem mnenju so opravili "dobro prvo srečanje" z Erdoganom, ki ga sicer ni bilo na novinarski konferenci po srečanju.

Ursula von der Leyen je pojasnila, da so razpravljali o štirih področjih, na katerih lahko okrepijo sodelovanje v skupno korist. V prvi vrsti gre za krepitev gospodarskih vezi, saj je Evropska unija najpomembnejša uvozna in izvozna partnerica Turčije, ki je v okviru skupne carinske unije prav tako pomembna partnerica za EU.

"Obojestranske koristi": trgovina, prebežniki, zdravje in mobilnost

Evropska voditelja sta na novinarski konferenci brez Erdogana poudarjala pomen človekovih pravic. Foto: EPA
Evropska voditelja sta na novinarski konferenci brez Erdogana poudarjala pomen človekovih pravic. Foto: EPA

Posodobitev carinske unije je ena od spodbud, ki jo Unija ponuja Turčiji, če bo konstruktivna in če se bo vzdržala enostranskih dejanj ter provokacij v škodo članicam. "Carinska unija je edinstven okvir, ki ga nimamo z nobeno drugo državo," je poudarila predsednica.

Drugo področje sodelovanja so migracije. EU je pripravljen preučiti nadaljnje možnosti finančne pomoči pri reševanju stiske štirih milijonov beguncev v Turčiji.

Bruselj pričakuje, da bo Turčija spoštovala zaveze iz migracijskega dogovora iz leta 2016, vključno s preprečevanjem nezakonitih odhodov in takojšnjim vnovičnim zagonom dejavnosti za sprejemanje prebežnikov z grških otokov. Za EU je to ključna zaveza, njeno spoštovanje bi bilo pomembno znamenje dobre volje, je poudarila von der Leyen.

Tretje področje je dialog na visoki ravni o podnebju in javnem zdravju, četrto pa krepitev stikov med ljudmi in mobilnost, kar nakazuje na možnost vizumske liberalizacije.

Evropska unija v Ankari krepi vezi s Turčijo

EU razočaran nad turškim odstopom od carigrajske konvencije

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica komisije sta poudarila tudi pomen spoštovanja temeljnih pravic in vladavine prava. Izrazila sta resno zaskrbljenost zaradi odstopa Turčije od carigrajske (istanbulske) konvencije, pri kateri gre, kot je poudarila predsednica komisije, za zaščito žensk in otrok pred nasiljem. "O vprašanju človekovih pravic se ne bomo pogajali," je še dodala predsednica.

EU ne bo okleval z negativnimi ukrepi, če Ankara ne bo konstruktivna, sta še napovedala voditelja in hkrati ponovila željo, da bi se lahko premaknili k veliko boljšim odnosom. "Tedni in meseci pred nami bodo pokazali, kako daleč lahko gremo skupaj po tej poti," je sklenila predsednica komisije. Voditelji članic Unije bodo napredek ocenili junija.