Evropske volitve bodo tudi uradno 7. junija. Foto: MMC RTV SLO
Evropske volitve bodo tudi uradno 7. junija. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci v Evropski parlament se kot na državnozborskih volitvah volijo proporcionalno, poleg tega pa velja preferenčni oziroma prednostni glas. Foto: MMC RTV SLO
Evropski parlament
Iz Slovenije bo sicer v Evropski parlament, tako kot leta 2004, izvoljenih sedem poslancev, enako kot leta 2004. Če pa bo po volitvah začela veljati Lizbonska pogodba, bo Slovenija v Evropskem parlamentu dobila dodatno mesto. Foto: MMC RTV SLO
Politične stranke lahko vložijo kandidatne liste, če so podprte s podpisi najmanj štirih poslancev državnega zbora ali tisoč volivcev. Kandidatno listo lahko vložijo tudi volivci, in sicer z najmanj 3.000 podpisi. Foto: MMC RTV SLO
Evroposlanki o junijskih volitvah
Türk razpisal evropske volitve

Predsednik je ob tem izrazil upanje, da se bo volitev udeležilo veliko volivcev, ki bodo s tem lahko potrdili privrženost evropski povezavi, katere pomemben del je Evropski parlament, ki predstavlja vse državljanke in državljane Evropske unije.

"V obdobju prihodnjega sestava Evropskega parlamenta čakajo Evropsko unijo, našo skupno evropsko domovino, pomembne preizkušnje, vloga Evropskega parlamenta pa bo večja kot kdaj koli doslej. To razumevanje naj nas vodi tudi pri letošnjih volitvah poslank in poslancev Evropskega parlamenta," je poudaril predsednik republike.

8. maja začetek volilne kampanje
Vlaganje kandidatnih list za volitve bo mogoče 8. maja, ko se bo tudi uradno začela volilna kampanja.

Pravico voliti in biti izvoljen na evropskih volitvah v Sloveniji imajo sicer vsi slovenski volilni upravičenci in tudi vsi državljani EU-ja s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki jim ni bila predhodno vzeta volilna pravica in ki so vpisani v volilni imenik. Slovenska zakonodaja predpisuje, da evropski poslanec ne sme biti hkrati poslanec državnega zbora ali imeti izvršilne funkcije v lokalni skupnosti.

Odločilni preferenčni glasovi
Poslanci v Evropski parlament se kot na državnozborskih volitvah volijo proporcionalno, poleg tega pa velja preferenčni oziroma prednostni glas. Z njim lahko volivci na glasovnici označijo tistega kandidata, ki mu dajejo prednost pred preostalimi na izbrani listi.

Ker je pri volitvah v Evropski parlament vsa Slovenija ena sama volilna enota, mora posamezna lista za izvolitev svojega kandidata zbrati vsaj 14 odstotkov oddanih glasov. Z liste so izvoljeni tisti kandidati, ki zberejo največ prednostnih glasov. Da prednostni glasovi lahko pomembno vplivajo na izid glasovanja, se je pokazalo na volitvah leta 2004, ko je bil v Evropski parlament z zadnjega mesta na listi izvoljen sedanji premier Borut Pahor.

Kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci, na listi kandidatov pa jih je lahko največ toliko, kolikor poslancev se voli iz Slovenije, torej sedem. Politične stranke lahko vložijo kandidatne liste, če so podprte s podpisi najmanj štirih poslancev državnega zbora ali tisoč volivcev. Kandidatno listo lahko vložijo tudi volivci, in sicer z najmanj 3000 podpisi.

Ženske kvote 40-odstotne
Na evropskih volitvah veljajo tudi ženske kvote. Tako na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Vsaka lista mora biti sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste. Izjema so kandidatne liste z le enim ali s tremi kandidati.

Za volilno kampanjo, ki se bo začela 8. maja, veljajo enaka pravila kot za državnozborske volitve. Tako morajo organizatorji kampanje najpozneje do 23. aprila odpreti posebne transakcijske račune, na katerih morajo zbrati vsa sredstva, namenjena za financiranje kampanje, in z njih tudi poravnati vse stroške.

Stroški do 40 centov na volilnega upravičenca
Stroški volilne kampanje za volitve v Evropski parlament ne smejo preseči 40 centov na posameznega volilnega upravičenca v državi. Organizatorji kampanje, katere listam bodo pripadli mandati v Evropskem parlamentu, bodo upravičeni do delnega povračila stroškov za kampanjo, in sicer v višini 33 centov za dobljeni glas.

Iz Slovenije bo sicer v Evropski parlament, tako kot leta 2004, izvoljenih sedem poslancev, enako kot leta 2004. Če bo po volitvah začela veljati Lizbonska pogodba, bo Slovenija v Evropskem parlamentu dobila dodatno mesto.

SDS in NSi imata že oblikovane kandidatne liste
Politične stranke se že pripravljajo na volitve novih sedmih poslancev v Evropski parlament. Kandidatne liste so že potrdili v SDS-u in NSi-ju, medtem ko v drugih strankah, ki bodo sodelovale na volitvah, postopki določanja kandidatov za evropske poslance še tečejo.

Sedem sedanjih slovenskih poslancev je razporejenih v tri največje politične skupine. Miha Brejc, Romana Jordan Cizelj, Ljudmila Novak in Lojze Peterle so včlanjeni v skupino Evropske ljudske stranke (EPP-ED). Mojca Drčar Murko in Jelko Kacin sta v Zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), član skupine Evropskih socialdemokratov (PES) iz Slovenije pa je Aurelio Juri.

B. K.

Evroposlanki o junijskih volitvah
Türk razpisal evropske volitve