Topolanek je svoj glas oddal že v petek. Foto: EPA
Topolanek je svoj glas oddal že v petek. Foto: EPA
Praga
Volilna udeležba na Češkem naj ne bi bila niti 30-odstotna. Foto: Reuters

Konec tedna je v Evropi v znamenju volitev. Poleg Čehov in Italijanov danes volijo še Slovaki, Ciprčani, Maltežani in Latvijci, v preostalih članicah EU-ja pa bodo volitve potekale jutri.

Na Češkem so se volitve začele že včeraj, kljub dvema dnevoma volitev pa naj bi bila volilna udeležba precej nizka. Za večino državljanov so tokratne volitve že uvod v kampanjo za jesenske predčasne parlamentarne volitve, ki so jih razpisali po izglasovani nezaupnici premierju Mirku Topolanku. Čeprav je evropske volitve označil za "nepotrebne", je svoj glas oddal tudi evroskeptični predsednik Vaclav Klaus. "To so vsekakor volitve. Vprašanje pa je, kakšen je smisel te institucije," je povedal in dodal, da upa, da bo novi Evropski parlament "razumnejši in pomembnejši".

V Italiji, kjer bodo izvolili 72 poslancev, se bodo volitve končale v nedeljo zvečer. Prepričljivo zmago naj bi doseglo Ljudstvo svobode premierja Silvia Berlusconija, ki mu tudi številne afere niso omajale priljubljenosti. Ponekod v Italiji bodo hkrati potekale še lokalne volitve, kjer bodo med drugim volili več županov velikih mest, tudi Milana.

Latvijci bodo na volitvah izbrali osem poslancev, volilna kampanja pa je bila povsem v znamenju hude gospodarske krize, ki je državo zajela po desetletju gospodarske rasti. Slovaki bodo imeli v prihodnjem sklicu parlamenta 13 poslancev, največ naj bi jih dobila stranka premierja Roberta Fica, medtem ko naj bi na Malti največ od petih sedežev, kolikor jih ji pripada, dobili opozicijski laburisti, prav tako naj bi opozicija slavila na Cipru (šest poslancev). Štetje glasov na Cipru že poteka, uradni izidi pa bodo znani po zaprtju volišč v vseh 19 članicah Unije, v katerih bodo volitve potekale v nedeljo.

Evropske volitve so že končane na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in na Irskem.

K. T.