Kandidati NSi-ja za evropske volitve. Foto: BoBo
Kandidati NSi-ja za evropske volitve. Foto: BoBo

Na kandidatni listi se bodo za Toninom v naslednjem vrstnem redu zvrstili predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah ter predsednik strankinega Kluba županov in svetnikov David Klobasa, namestnica predsednika sveta stranke in kandidatka stranke že na zadnjih evropskih volitvah Mojca Erjavec, ljubljanska mestna svetnica iz vrst NSi-ja in kandidatka stranke za ljubljansko županjo na zadnjih lokalnih volitvah Mojca Sojar, vodja poslancev in podpredsednik NSi-ja Janez Cigler Kralj, poslanka in podpredsednica NSi-ja Vida Čadonič Špelič ter poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec. Listo kandidatov pa zaključuje aktualna evropska poslanka Ljudmila Novak.

"Gre za močna imena, ki imajo veliko izkušenj z delom v politiki in v stroki. Ponujamo preizkušene ljudi, ki bi znali dobro voditi to državo, zato bodo tudi dobro predstavljali Slovenijo v Evropskem parlamentu," je kandidatno listo NSi-ja za prihajajoče evropske volitve predstavila podpredsednica NSi-ja Vida Čadonič Špelič.

Prvak NSi-ja Matej Tonin v primeru svoje izvolitve ne vidi težav pri nadaljnjem vodenju stranke, morebitna neizvolitev pa bi imela politične posledice. Tonin, ki zavrača tezo političnih konkurentov, da je odločitev za uvrstitev najvidnejših predstavnikov stranke na listo posledica stagnacije na domačem političnem parketu. Prepričan je, da je stranka NSi močnejša kot ob zadnjih državnozborskih volitvah, čas pa tak, da evropskih volitev ne gre več "jemati z levo roko" in nanje pošiljati kadrov, ki jih v "domači politiki nočemo".

Po njegovih besedah sicer stranka dela na dveh poslanskih mandatih. "Seveda pa bi bil neuspeh, če ne bi dosegli zadnjega rezultata z evropskih volitev." Zatrdil je še, da z vrstnim redom na listi niso želeli dajati nobenih osebnih sporočil, kdo je kako pomemben, ampak dati vsebinska sporočila.

Listo kandidatov zaključuje aktualna evropska poslanka Ljudmila Novak. Kot je dejala, je zadnjo mesto na listi zasedla na lastno željo po tistem, ko ji predsednik NSi-ja "ni mogel izpolniti prve želje". Ta naj bi bila, da bi kandidate NSi-ja na evropske volitve popeljala sama.

O tem, ali gre torej za njeno politično slovo ali pa računa na izvolitev s preferenčnimi glasovi, pa je dejala: "Ne vem, končno besedo imajo vedno volivci s preferenčnim glasom."

Obenem je izrazila hvaležnost volivcem, ki so ji podelili že dva mandata v Evropskem parlamentu. Prvega je po njenih besedah po letu 2004 zaznamoval optimizem, iztekajočega se pa predvsem populizem. "Zato ni vseeno, v katero smer bo šla Evropa v prihodnosti," je opozorila. Želi si, da bi stranka NSi imela pomembno vlogo tudi v slovenski delegaciji evropske ljudske stranke (EPP), da "skrbimo za pravo podobo o Sloveniji in ravnotežje tudi znotraj evropske ljudske stranke".

NSi predstavil kandidate za evropske volitve

Kandidature do 10. maja

Stranke in liste, ki se bodo junija potegovale za poslanska mesta v Evropskem parlamentu, lahko liste kandidatov vložijo najpozneje do 10. maja. Še pred tem bo mesec pred volitvami, 9. maja, stekla tudi uradna volilna kampanja. Novo postavo devetih evropskih poslancev, ki bodo prihodnjih pet let v Bruslju zastopali barve Slovenije, bodo slovenski volivci izbirali 9. junija.