Najmanj potrebna regulacija so glasbene kvote na radijskih programih. Foto: BoBo
Najmanj potrebna regulacija so glasbene kvote na radijskih programih. Foto: BoBo
Slovenija je preveč regulirana država

Raziskava Mediane, ki jo je predstavil Inštitut Libertas, 54 odstotkov prebivalcev Slovenije meni, da je v Sloveniji preveč zakonske regulacije. Kot najmanj potrebne so navedli glasbene kvote na radijskih programih.

Več kot 60 odstotkov vprašanih meni, da bi morali imeti odrasli Slovenci svobodo, da kupijo in uporabljajo, kar želijo. Kot je poudaril predsednik inštituta Anže Šarabon, se večina vprašanih sicer strinja z regulacijo na področjih, ki se nanašajo na varnost. "Tipičen primer je prepoved uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, ki se večini vprašanih zdi smiselna," je pojasnil.

V Inštitutu Libertas so se pri vprašanjih osredilnili predvsem na načrtovano uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov. Samo 27 odstotkov vprašanih je znalo konkretno pojasniti, za kakšen ukrep gre.

Dve tretjini vprašanih menita, da je enotna embalaža nepotrebna, 76 odstotkov pa jih meni, da ta ukrep ne bo pripomogel k zmanjšanju kajenja. Kot ugotavlja inštitut, javnost kot precej boljši ukrep za zmanjšanje kajenja navaja izobraževanje.

Skoraj 80 odstotkov pa jih meni tudi, da je varovanje blagovnih znamk ključnega pomena za potrošnike, saj jim daje informacije in pomaga razlikovati med izdelki.

Na inštitutu Libertas po besedah njegovega strokovnega direktorja Roka Novaka menijo, da ministrstvo za zdravje ukrepe, kot je enotna embalaža, sprejema zato, da bi prikrilo dejanske težave. "Ukvarja se z ukrepi, kot je obdavčitev sladkih pijač, premalo pa se ukvarja s problematikami, kot so čakalne dobe in pediatrična klinika, čeprav te državljanom predstavljajo bistveno večje težave," je dejal.

Anketo je na reprezentativnem vzorcu 1.004 oseb v starosti med 18. in 75. letom za Inštitut Libertas junija izvedla Mediana.

Slovenija je preveč regulirana država