Tomažin se je za vstop v Pomurske mlekarne odločil, ker so
Tomažin se je za vstop v Pomurske mlekarne odločil, ker so "zanimiva investicijska priložnost". Foto: BoBo


Tomažin se je na direktorsko mesto zavihtel konec avgusta, po tem, ko je njegova družba RRC uradno postala 60,62-odstotna lastnica mlekarn. Za Slovensko tiskovno agencijo je navedel, da so Pomurske mlekarne v prvem polletju poslovale podobno kot lani in da glede na tekoča gibanja napoveduje uresničitev letošnjega poslovnega načrta.

Ta je predvideval nekoliko višji obseg prihodkov in rezultatov poslovanja kot lani, ko je družba ustvarila nekaj manj kot 37,1 milijona evrov prihodkov, skoraj 1,1 milijona evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA) in minimalnih 16.280 evrov dobička.

Kakšnih večjih sprememb pri usmeritvah družbe Tomažin ne načrtuje. Njegova vizija nadaljnjega razvoja, ki so konec 2017 zaposlovale nekaj več kot 130 ljudi, sovpada z vizijo mlekarne, ta pa je, da družba ostane eden od nosilcev živilskopredelovalne industrije v severovzhodni Sloveniji in eden od stebrov slovenske mlekarske industrije, je navedel.

"Seveda pa bomo na podlagi podrobnejšega vpogleda v poslovanje poskušali izboljšati položaj družbe na trgu in rezultate. Pregledali bomo tudi obstoječe naložbene načrte ter jih prilagodili glede na možnosti družbe in ocene nujnosti vlaganj za doseganje začrtanih ciljev," je dodal.

Kakovostne surovine in izdelki
Tomažin je pojasnil, da so se v RRC za lastniški vstop v Pomurske mlekarne - večinski lastniški delež so julija kupili od Delavske hranilnice oz. njene odvisne družbe DH-Storitve - odločili, ker je bila to zanimiva naložbena priložnost. Ocenjuje namreč, da ima slovensko mlekarstvo perspektive predvsem v kakovostni surovini in izdelkih, na čemer bodo gradili tudi strategijo nadaljnjega razvoja družbe.

Družba RRC je med drugim tudi lastnica Žičnic Vogel, pred leti pa je ob tem kupila še 39 odstotkov Žičnic Kranjska Gora, a jih nato prodala družbi Skiways, ki je v lasti avstrijske družbe Bergbahnen Verditz Schwarzsee iz Beljaka ter treh italijanskih državljanov iz okolice priljubljenega južnotirolskega smučarskega središča Kronplatz. Tomažin ima po državi tudi druge dejavnosti, med drugim dva priljubljena lokala v središču Ljubljane.

Tomažin je dejal, da so odprti še za kakšno novo naložbo, čeprav trenutno ne potekajo nobene dejavnosti v tej smeri. Prioriteto dajejo razvoju družb, v katere so že vstopili, je pristavil.