'Do srede prihodnjega tedna za poslovanje in za to, da zadržimo stranke, potrebujemo pet milijonov evrov, je dejal prokurist Zdenko Podlesnik. Ob tem naj bi ohranili med 1.200 in 1.600 zaposlenih, 'precej pa je odvisno od tega, ali bi denar prišel naslednji teden ali čez 14 dni'. Foto: MMC RTV SLO
'Do srede prihodnjega tedna za poslovanje in za to, da zadržimo stranke, potrebujemo pet milijonov evrov, je dejal prokurist Zdenko Podlesnik. Ob tem naj bi ohranili med 1.200 in 1.600 zaposlenih, 'precej pa je odvisno od tega, ali bi denar prišel naslednji teden ali čez 14 dni'. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Zaposleni v Muri se bojijo za svoje službe. Foto: MMC RTV SLO

"Do srede prihodnjega tedna za poslovanje in za to, da zadržimo stranke, potrebujemo pet milijonov evrov," je dejal prokurist Zdenko Podlesnik. Sredstva naj bi namenili za hčerinski družbi Mura - Unikat ter Mura in partnerji. Ob tem naj bi ohranili med 1.200 in 1.600 od skupno več kot 3.000 zaposlenih, kolikor jih zaposluje celotna skupina "precej pa je odvisno od tega, ali bi denar prišel naslednji teden ali čez 14 dni".

"Ne želimo, da bi kdor koli razumel, da čakamo, da bo država razvezala mošnjiček in dala denar. Zato delamo ta program, ki bo ekonomsko pokazal, da se bo stvar pokrila, da bo lahko Mura čez čas vračala in sama živela," je še dejal Podlesnik.

Sod v programu ne more sodelovati
Sicer pa Slovenska odškodninska družba (Sod), ki je 12,23-odstotni lastnik Mure, v programu ne more sodelovati. "Sod finančno sam ne more sodelovati, tudi ni namenjen za to. Trenutno se tudi močno zadolžujemo za servisiranje svojih obveznosti," je po tem povedal direktor Soda Tomaž Kuntarič in potrdil ponedeljkov sestanek.

Po Kuntaričevih besedah bi lahko v programu morebiti sodelovala Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), česar pa na Kapitalski družbi (Kad), ki je PDP že dokapitalizirala v višini petih milijonov evrov, za zdaj niso komentirali.

Program prisilne poravnave prihodnji teden, a (pre)pozno?
Program prisilne poravnave bodo v Muri sicer začeli pripravljati prihodnji teden. Izhodišče zanj pa bodo polletni izkazi poslovanja, ki jih Podlesnik pričakuje sredi julija.

"Če uprava ocenjuje, da je prisilna poravnava smiselna, potem bi že zdavnaj morala pripraviti predlog za to ter ga predstaviti upnikom in lastnikom," je na to dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je tudi sodeloval v pogovorih med sindikatom Mure, Sodom in vlado.
"Če med upniki prevladujejo takšni, ki imajo svoje terjatve zastavljene z nepremičninami oz. imajo status ločitvenih upnikov, potem prisilna poravnava ne da takšnih učinkov, kot bi si jih z vidika prestrukturiranja podjetja želeli," še dodaja.

Ustavljena dobava po dogovoru spet stekla
Sicer pa je Podlesnik še povedal, da so se v četrtek z dobavitelji, ki so v začetku tedna ustavili dobave, dogovorili za nadaljevanje dobav. "Izkazali so zaupanje, razumevanje za program, ki ga nameravamo izpeljati," pravi Podlesnik. Glede posojil Muri pa pravi, da so do zdaj z bankami dobro sodelovali in da bi se sicer lahko dogovorili za podaljšanje kreditov, ne pa za nove.